Het Belang van Limburg

“Als we kwartfinal­e halen, is het WK oké”

-

Bart Verhaeghe (52) is als voorzitter van de technische commissie van de voetbalbon­d verantwoor­delijk voor de contractve­rlenging van Roberto Martinez. Hij maakte een bocht van 180 graden.

Twee weken geleden, bij de commotie rond Michel Preud’homme, zei je nog dat de bond tot na het WK zou wachten om de bondscoach te evalueren. Waarom die haast nu?

“Ik weet wel dat ik altijd heb gezegd dat na het WK de beslissing zou vallen. Maar ik ken voetbal en soms moet je verrassen in het algemene belang. We hebben stabilitei­t nodig en willen duidelijkh­eid scheppen over wat er gaat gebeuren na het WK. In september spelen we alweer voor de Nations Cup. Als je na het WK nog snelsnel een bondscoach moet zoeken die financieel haalbaar is, wordt dat heel moeilijk.”

Als het WK zwaar tegenvalt, moet je toch opnieuw rond de tafel gaan zitten met Roberto Martinez om over een vervroegd vertrek te spreken?

“Ik ga er niet van uit dat het zwaar zal tegenvalle­n. Ik denk positief. Maar als het inderdaad zo slecht zou aflopen, dan gaan we als grote mensen rond de tafel zitten. Wij kennen voetbal, de bondscoach kent voetbal en we weten dan wel uit zo’n situatie te komen.”

Zoiets kan de bond na het ontslag van Marc Wilmots wéér geld kosten?

“Ja, dat zou een nadeel zijn. Maar als we alles op een rijtje zetten, zijn de voordelen talrijker dan de nadelen. Stabilitei­t en continuïte­it zijn nu belangrijk­er dan de gevolgen van een eventueel negatief scenario. Ik weet dat dit kan veranderen, maar vanaf

Bart VERHAEGHE Voorzitter Technische

Commissie KBVB het moment dat we een degelijk WK spelen, is dit een goede zet geweest. En er zit ook een andere partij aan tafel hé. Met dit contract kan Martinez ook niet zomaar weg.”

Wat is een ‘degelijk WK’?

“Een gevaarlijk­e vraag. Als we tot in de kwartfinal­e geraken, is het oké. Wij en de spelers willen natuurlijk zo ver mogelijk geraken, maar we moeten realistisc­h zijn: er zijn sterkere landen dan België. Ik denk aan Frankrijk, Duitsland, Spanje en Brazilië. België is net als pakweg Argentinië of Colombia een outsider. We kijken ook naar het niveau dat we halen.”

Hij blijft aan dezelfde voorwaarde­n. Zijn motivatie is niet geld, maar passie. Zijn werk is nog niet af

Was er een dreiging van een vertrek van Roberto Martinez?

“Neen. We zijn gewoon blij met zijn werk. We staan derde op wereldrank­ing. Hij heeft de steun van de spelers - we consulteer­den enkele kapiteins - en hij werkt heel profession­eel. En ook niet onbelangri­jk: hij accepteerd­e om zijn werk voort te zetten aan dezelfde voorwaarde­n van zijn vorige contract. Zijn motivatie is niet geld, het is passie. Hij is een gentleman en heeft een open geest. Correct en vriendelij­k man, altijd met veel respect voor iedereen. Zijn werk is nog niet af.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium