Het Belang van Limburg

“Gas geven en werken: dat is Jago”

De tijd dat de Belgen de wereldtite­ls opstapelde­n ligt al even achter ons. De laatste triomf dateert van Steve Ramon in 2007. Maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel. Wat Jago Geerts (18) vorig weekend in Letland liet zien, doet dromen van meer.

- Jürgen SCHROOTEN

Geerts zorgde afgelopen zondag voor stuntwerk door tweede te eindigen in de Grote Prijs van Letland MX2. De Kemea Yamaha-rijder - die al wereld- en Europees kampioen in de jeugd was - knokte in de tweede reeks zelfs doodleuk mee voor de overwinnin­g.

Steve Ramon, heef hij jou verrast in Letland?

“Ja en nee. Nee, omdat ik weet wat Jago kan. Dat heeft hij de afgelopen weken al getoond in onder andere de Dutch Masters (waar hij twee wedstrijde­n won, nvdr). Ik verwachtte me dus wel aan een goed resultaat in Kegums, op een zanderige baan die hem wel ligt. Ik dacht: een uitschiete­r in een reeks of misschien top vijf in de eindstand. Maar tweede? Nee, dat had ik eerlijk gezegd ook nog niet verwacht. Héél knap.”

Geerts is nog maar 18 jaar en is pas aan zijn eerste WK bezig. Wat maakt hem nu al zo goed?

“Hij heeft op de eerste plaats natuurlijk een grote dosis aangeboren talent en een enorm goed inzicht. Daarnaast is hij ook nog een harde werker. Hij doet wat hij moet doen. Hij klaagt nooit. Gas geven en werken, zo zit hij in elkaar. Heel gemakkelij­k voor een coach, ja (lacht). Conditione­el staat hij dan ook erg sterk. Met dank aan de mensen van Motorsport Future, die hem op dat vlak begeleiden.”

Volgt hij niet blindeling­s jouw aanwijzing­en?

“Nee. En dat moet ook niet. We overleggen veel. Ik probeer hem zoveel mogelijk tips te geven. Hij moet dan maar beslissen wat hij ermee doet. Jago moet zich er zichzelf goed bij voelen hé. Hij moet de eindbeslis­sing nemen. En ja, soms zal hij nog wel eens de foute keuze maken. Maar dat hoort bij het leerproces. Uit fouten leer je het meest. Daarom moet je hem ook de ruimte geven om fouten te maken.”

Wat zijn de grootste werkpunten?

“Beter worden op harde banen, zoals dit weekend in Teutschent­hal. Die ervaring mist hij nog. De reden is simpel: om op harde circuits te kunnen trainen, moet je al naar het buitenland. En die tijd heeft Jago niet. Hij zit nog op school (zesde jaar elektricit­eitelektro­nica, nvdr) en heeft dus alleen de woensdagna­middag tijd om met de motor te trainen. En dan trek je niet even naar het buitenland. Een ander werkpunt: krachtiger worden. Jago moet er niet als een bodybuilde­r uitzien, maar wat extra power mag wel. Hij moet nog een dikke maand naar school. Daarna wordt hij fulltime prof. Natuurlijk mag je niet verwachten dat hij dan in augustus al enorme sprongen gaat maken. Dat doe je niet op één, twee, drie. Jago gaat ook niet overhaast te werk. Hij heeft een mooi stappenpla­n. We mikken op 2019.”

Jago is een rustige, stille jongen. Qua karakter lijkt hij veel op jou, niet?

“Dat klopt. Ik herken mezelf dan ook in hem. Daarom klikt het allicht ook zo goed tussen ons.”

Qua rijstijl zijn jullie toch wel wat verschille­nd. Jago rijdt mooi, maar jij was toch nog verfijnder.

“Goh, ik vind Jago nochtans ook heel fijn rijden. Hij is zeker geen bruut op de motor. Hij draait altijd heel soepel rond. Je hebt steeds de indruk dat hij nog sneller kan. Dat is een goed teken.”

Jij bent de laatste Belgische wereldkamp­ioen. Heel België kijkt naar Jago om in jouw voetsporen te treden. Terecht?

“Ja, want hij is op dit moment het enige Belgische talent in de MX2 en hij heeft zeker het potentieel. Maar er wacht hem nog een héél lange weg. Er zit ook heel veel talent in het buitenland. Geloof me: een wereldtite­l krijg je niet op bestelling.”

Jago heeft zeker het potentieel om ooit wereldkamp­ioen te worden. Maar er wacht hem nog een lange weg

Steve RAMON Trainer van Geerts

 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Steve Ramon kijkt toe hoe Jago Geerts zijn rondjes afmaalt op training in Eersel.
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR Steve Ramon kijkt toe hoe Jago Geerts zijn rondjes afmaalt op training in Eersel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium