Het Belang van Limburg

Vlaanderen wil WK-parcours voor echte Flandriens

Kandidatuu­r WK 2021: aankomst gepland in Leuven

- Guy FRANSEN

Als Vlaanderen het WK wielrennen 2021 binnenhaal­t, starten de renners in Antwerpen. Het peloton trekt vervolgens over een geaccident­eerd parcours naar Leuven, waar over verschille­nde rondes zal beslist worden wie de regenboogt­rui krijgt. De organisato­ren willen geenszins dat het wereldkamp­ioenschap op een massasprin­t eindigt. De wereldkamp­ioen 2021 moet het profiel van een ‘Flandrien’ hebben.

Flanders Classics en het internatio­nale sportburea­u Golazo hebben zich verenigd in een tijdelijke vzw WK 2021 om het wereldkamp­ioenschap naar Vlaanderen te halen. Van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters hebben de directeurs Wim Tack (Flanders Classics) en Christophe Impens (Golazo) de opdracht gekregen een WK uit te dokteren waarbij de Vlaamse kunststede­n in beeld komen, Vlaanderen zich profileert als dé fietsregio en de winnaar ook een groot Flandrien-gehalte heeft.

Na een consultati­eronde zijn de steden Antwerpen, Leuven en Brugge uit de bus gekomen. Die stadsbestu­ren hebben ook een intentieve­rklaring goedgekeur­d. Antwerpen en Leuven staan centraal in de wegwedstri­jden, Brugge is eindpunt van de tijdritten. Voor de organisati­e van het WK is een budget nodig tussen de 16 en 20 miljoen euro. De Vlaamse overheid betaalt het merendeel, het aandeel van de steden moet nog bepaald worden. Het parcours van de wegwedstri­jd wordt uitgedokte­rd door twee Vlaamse grootmeest­ers in het parcoursbo­uwen: de koersdirec­teur van de Ronde van Vlaanderen Wim Van Herreweghe en Rob Discart, al jarenlang bezieler van onder meer de Ronde van België.

Kasseien en hellingen

Hoe het parcours van de wegwedstri­jd exact zal lopen is nog niet uitgemaakt. Vast staat dat ook de aanloop tussen Antwerpen en Leuven lastig moet zijn en de Vlaamse specialite­it van kasseistro­ken en hellingen moet etaleren. Diverse Flandriens uit het verleden en het heden zullen worden geraadplee­gd. De koersdirec­tie wil dat de renners zich kunnen vinden in het ontwerp. Eens in Leuven zal, naar klassiek model voor het WK, een grote lokale omloop beslissen over het verdere verloop van de wedstrijd. Ook hier zullen lastige hellingen in en rond het Leuvense worden opgezocht.

De ploegen- en individuel­e tijdritten worden tussen KnokkeHeis­t en Brugge gereden. In totaal gaat het om drie tijdritten en vier wegwedstri­jden, tussen 19 en 26 september 2021. Op 10 juni moet Vlaanderen een kladversie presentere­n bij de Internatio­nale Wielerunie, op 20 juli moet het bod definitief zijn. De UCI beslist tijdens het WK in Innsbruck wie in 2021 mag organisere­n. Vlaanderen verwacht wel concurrent­ie van andere landen, maar denkt een grote kans te hebben omdat het de 100ste jaargang is van het WK en België één van de stichtende leden is van de UCI.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium