Het Belang van Limburg

“Will Tura noemt me Tom Jones”

Lanakenaar JEAN-PIERRE IMMERIX voor de 32ste keer aan de start

- Jacky STIJVEN

Zondag heeft in Bilzen op een gewijzigd parcours, voor de 33ste keer de Bilzen Run plaats. Jean-Pierre Immerix miste in al die jaren nog maar één editie. “Lopen is een deel van mijn leven. Per jaar loop ik gemiddeld 40 à 45 wedstrijde­n. De halve marathon van zondag in Bilzen wordt de 1.322ste wedstrijd uit mijn carrière”, vertelt de 63-jarige Lanakenaar.

De loopmicrob­e kreeg hem al in 1985 te pakken.

“Ik had altijd cafévoetba­l gespeeld. Maar na een zware blessure moest ik voor een lange tijd het gips in en ben ik gestopt met voetballen. In 1985 passeerde de eerste halve marathon tussen Maastricht en Bilzen hier voor ons huis in Veldwezelt. Ik was meteen verkocht. Ik weet nog dat ik zei: Dit wordt mijn nieuwe sport”. Drieëndert­ig jaar later heeft hij welgeteld 1.321 wedstrijde­n op de teller staan. Vooral wegwedstri­jden in Belgisch- en Nederlands­Limburg en in het Luikse. “Per jaar loop ik gemiddeld zo’n 40 à 45 wedstrijde­n. Meestal de langere afstanden, tot de halve marathon. De marathon heb ik nooit gelopen. Dan zou ik meer dan twee à drie keer per week moeten trainen. Lopen is een deel van mijn leven geworden, ik kijk ook telkens opnieuw naar de volgende wedstrijd uit. En we doen het ook voor de lekkere pint na afloop. Het gebeurt vaak dat ik samen met mijn loopvriend­en als laatste de deur ergens sluit. En dan vraagt mijn vrouw altijd: hoeveel marathons heb jij vandaag eigenlijk gelopen?”

Boost

Sinds hij in 1986 voor het eerst in de Bilzen Run aan de start stond, heeft Immerix, die eerst in de textielsec­tor en daarna als chauffeur voor een electrogro­othandel werkte, geen enkele editie meer gemist.

“In 2011 kreeg ik af te rekenen met kraakbeens­lijtage in mijn knieën. Stoppen met lopen. Of het wordt een kunstknie. Zo luidde het zware verdict. Maar een consultati­e bij dokter Debruyne bracht gelukkig raad. Hij schreef me zooltjes voor, waardoor ik rechter en iets meer naar buiten liep. Sindsdien heb ik er geen last meer van. Dat jaar heb ik in Bilzen wel de lange afstand geschrapt en noodgedwon­gen voor de 5 km gekozen. De laatste weken ging het tijdens de wedstrijde­n wat minder. Ik heb zelfs enkele keren moeten wandelen. Dat overkwam me nooit eerder. Vorige zondag heb ik dan op het nieuwe parcours als test helemaal in mijn eentje de 21km gelopen. En het liep weer goed. Gelukkig maar. Want de Bilzen Run is voor mij nog altijd de wedstrijd van het jaar. Je ziet er zoveel bekende gezichten langs het parcours. Dat geeft me telkens opnieuw een geweldige boost. En ook al loop ik nu al enkele jaren vijf minuten in plaats van vier minuten de kilometer, na een verkwikken­de douche ben ik altijd meteen vergeten dat ik nu wat trager geworden ben.”

Archief

Sinds hij loopt, schrijft Jean-Pierre Immerix steevast en zonder uitzonderi­ng zijn eindtijden op fiches. Aan de muren van zijn berging en van de aanpalende kamer hangen gerangschi­kt op jaar en maand de namen van alle wedstrijde­n waaraan hij deelgenome­n heeft. Naast onderschei­dingen, trofeeën en andere herinnerin­gen. “Mijn vrouw heeft me al dikwijls gevraagd wanneer ik dat archief ga opruimen”, lacht Jean-Pierre. “Ik probeer al enkele jaren af te bouwen, maar er zijn gewoon te veel mooie wedstrijde­n. Als ik 70 word, dan stop ik. Dat denk ik toch.”

Bevriend met Will Tura

Als kind ging Jean-Pierre Immerix met zijn moeder vaak naar optredens van Will Tura. Dat mondde uit in een hechte vriendscha­psband met de keizer van het Vlaamse lied.

“Will Tura heeft hier in de sporthal van Veldwezelt 33 keer opgetreden. Vóór of na zijn concert springt hij altijd bij ons thuis binnen. Hij noemt me trouwens Tom Jones. Net zoals Will vóór zijn optredens ben ik bij loopwedstr­ijden altijd ruim vooraf aanwezig. Een teken dat je er veel goesting in hebt, zegt hij altijd. Hij heeft ook al vaak naar mijn wedstrijda­rchief in de berging staan kijken. Maar om mijn aantal optredens in te halen, zal je wel nog veel wedstrijde­n moeten lopen.”

Als ik na het lopen een pint ga drinken, vraagt mijn vrouw: hoeveel marathons heb jij vandaag gelopen?

Jean-Pierre IMMERIX

Mijn vrouw heeft me al dikwijls gevraagd wanneer ik dat wedstrijda­rchief in de berging ga opruimen

Jean-Pierre IMMERIX

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Jean-Pierre Immerix heeft al 1.321 wedstrijde­n gelopen. De namen en resultaten houdt hij bij in zijn berging.
Foto TOM PALMAERS Jean-Pierre Immerix heeft al 1.321 wedstrijde­n gelopen. De namen en resultaten houdt hij bij in zijn berging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium