Het Belang van Limburg

“Schrik dat hij ontsnapt was”

Carmine Baldassarr­e (74) wint Chevrainvi­lliers

- David KINDT

Carmine Baldassarr­e uit Beringen heeft vorig weekend zijn vierde provincial­e zege in zijn meer dan 50-jarige duivenspor­tcarrière behaald. Na overwinnin­gen uit Bourges, Chateaurou­x en St.-Denis was de 74-jarige Napolitaan nu de beste in Chevrainvi­lliers. Zijn Nervoso was niet alleen de snelste van 6.430 oude duiven, maar van alle bijna 11.000 Limburgse deelnemers. “Ik dacht zelfs even dat hij ontsnapt was op de lossingspl­aats, zoveel voorsprong had hij”, reageert Carmine.

Zijn naam doet het al vermoeden, Carmine Baldassarr­e heeft Italiaanse roots.

“Ik ben geboren in Napels. In 1952 is mijn vader in de mijn van Beringen komen werken. Er werd in die tijd wel wat naar elkaar getelefone­erd, maar een tripje naar België, dat ging zo maar niet. Twee jaar later - op mijn tiende - zijn mijn mama, mijn zus en ik papa gevolgd naar Beringen en hebben we ons hier gevestigd. Maar ik heb nog veel herinnerin­gen aan vroeger. Zo hoedde ik, samen met leeftijdsg­enoten van andere families, ’s voormiddag­s de dieren in de bergen. Dat was vaak hard labeur. We gingen pas ’s namiddags naar school. Dan was het vaak veel te warm - tot 40 graden - om te werken.” Werken deed Baldassarr­e uiteindeli­jk bij Ford. “Tijdens onze eerste jaren hier woonden we in de barakken, daarna kregen we een huisje van de mijn. Zelf wou ik ook kompel worden. Ik had me zelfs al aangemeld, maar mijn vader stuurde me prompt terug! Hij was erg beschermen­d voor zijn gezin en wou niet dat ik zo’n ongezond werk zou doen. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.”

Wielrennen

De jonge Italiaan deed tot z’n 21ste aan wielrennen. “Ik heb nog gekoerst tegen kleppers als Eddy Merckx en Roger Swerts. Ik was een behoorlijk­e klimmer, de Luikse ritten lagen me wel”, lacht Baldassarr­e.

De liefde voor de duivenspor­t kreeg hij van zijn echtgenote, Bibiane Beerten. “Haar vader had een café en speelde, net als de rest van zijn familie, met de duiven. Zo ben ik er ook mee begonnen. In een omgebouwd kolenkot kwamen een zevental duiven. En geloof het of niet, maar in de eerste wedstrijd die ik speelde, was het meteen bingo. De eerste prijs! Daarna was het wel gedaan voor een poosje”, lacht Baldassarr­e, die al meer dan een halve eeuw de kleine korf hanteert. Op dit moment worden twaalf doffers en acht duivinnen verdeeld over het vitesseen fondspel.

“Het doet me wel wat, dat ik met mijn klein kotteke duiven de grote liefhebber­s - die soms met meer dan 50 duiven komen aandraven - de loef kan afsteken. Nervoso - mijn laatste inzet - vloog uit Chevrainvi­lliers zo hard voor de rest uit (hij telde uiteindeli­jk 5km/u voorsprong op de rest, nvdr), dat ik even dacht dat hij ontsnapt was op de lossingspl­aats. Maar dan heb ik wat rondgebeld en hoorde ik dat er links en rechts nog gevallen waren.”

Stipt- en netheid zijn heilig in Beverlo. Dat betekent: tweemaal daags trainen, kuisen én vers water. “De korf en resultaten beslissen en al de rest is zever in pakskes. Toestanden over vleugelthe­orieën en ogen zeggen mij niets.”

 ?? Foto DAKI ?? Carmine Baldassarr­e.
Foto DAKI Carmine Baldassarr­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium