Het Belang van Limburg

“Waarom blijft onze straat een sluipweg?”

- Chris NELIS

“Wanneer wordt de Herinnerin­gsstraat in Waterschei afgesloten voor doorgaand verkeer?” Die vraag stelde buurtbewoo­nster Jacqueline Hinoul vijf jaar geleden al aan burgemeest­er Wim Dries, en ze wacht naar eigen zeggen nog steeds op antwoord. “We hebben het onderzocht, maar de straat afsluiten is niet haalbaar”, antwoordt de burgemeest­er. Jacqueline Hinoul kent de Herinnerin­gsstraat als geen ander. “Vroeger, toen het ziekenhuis André Dumont er nog lag, was het hier een af en aanrijden van ambulances”, zegt Hinoul. “Dat is nu gedaan, maar sindsdien neemt het sluipverke­er almaar toe. Het gaat dan vooral om mensen die een stuk Onderwijsl­aan afsnijden en binnendoor naar de Stalenstra­at rijden. Er liggen hier geen verkeersre­mmers waardoor de snelheid van passerende wagens bij momenten erg hoog ligt. Met als gevolg dat de straat voor spelende kinderen erg gevaarlijk wordt. Niemand durft kleine kinderen buiten laten spelen in de Herinnerin­gsstraat.”

“We hebben dat al verschille­nde keren aangekaart bij de gemeente”, zegt de Genkse. “Burgemeest­er Wim Dries is vijf jaar geleden ook al ter plaatse komen kijken. Wij hebben toen voorgestel­d om de straat tijdelijk af te sluiten met een proefopste­lling. Hij vond het een heel goed voorstel, maar sindsdien hebben we niets meer gehoord. Ik heb nog contact opgenomen met zijn kabinet, maar tevergeefs. We hebben dan gemeentera­adslid Vanessa Cludts van Open Vld aangesprok­en en die neemt het ter harte tijdens de gemeentera­adszitting.”

Interessan­t in theorie, niet haalbaar in praktijk

Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) beaamt dat er zo’n vijf jaar geleden gesprekken zijn geweest met de buurtbewon­ers. “Ze hadden inderdaad ook interessan­te ideeën”, zegt Dries. “Formeel heb ik niet teruggekop­peld omdat we als stad algemeen initiatiev­en

Elke zaterdag krijgt u de kans om uw vraag te stellen

aan uw burgemeest­er. Waar ligt u wakker van of welk probleem raakt maar niet opgelost?

Laat het ons weten via www.hbvl.be/vraagvoorb­urgemeeste­r. hebben genomen met infovergad­eringen en via de wijkwerkin­g. Dat we los daarvan nog gecontacte­erd zouden zijn, vinden we niet terug in onze mails of andere correspond­entie. In ieder geval is de leefbaarhe­id van het gebied Stalenheid­e en de tuinwijk Waterschei-Zuid in zijn geheel onderzocht. Na een druk bijgewoond­e infosessie zijn we gekomen tot het afsluiten van de Putmosstra­at en het invoeren van eenrichtin­gsverkeer in de Herinnerin­gsstraat. Het afsluiten van de Herinnerin­gsstraat is niet haalbaar omdat dat een te grote negatieve impact op de wijk heeft. Het verzoek om er verkeersre­mmers of een flitspaal te plaatsen werd door onze stedelijke mobiliteit­scommissie afgewezen. Onder meer omdat het verkeersvo­lume met gemiddeld 650 voertuigen niet hoog ligt voor een woonstraat. Ook de dienst wijkontwik­keling staat volledig achter onze visie. Ook zij wensen de bestaande toestand te behouden.”

 ?? Foto CN ?? Jacqueline Hinoul wil graag alleen plaatselij­k verkeer in haar straat.
Foto CN Jacqueline Hinoul wil graag alleen plaatselij­k verkeer in haar straat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium