Het Belang van Limburg

“Geen instelling, maar open huis”

De Wiekslag opent nieuwe campus voor jongeren en hun gezin

- Leander KUIPERS

In de Wetzerstra­at in Alken opent De Wiekslag, een organisati­e voor jongeren in de bijzondere jeugdzorg, dit weekend een splinterni­euwe vestiging. Waar jongeren vroeger werden opgevangen in verschille­nde panden in Alken en SintLambre­chts-Herk, kunnen ze nu terecht op één centrale locatie. “Wij begeleiden niet alleen de jongeren, maar ook hun familie”, zegt algemeen directeur Liesje Reynders.

Om jongeren een tijdje op te vangen buiten het gezin heeft De Wiekslag sinds 1958 een aantal gebouwen. “Omdat die al vijftig jaar oud zijn hebben we in 2008 een tienjarenp­lanning opgesteld met het idee om al onze verblijven te vernieuwen”, vertelt Erwin Penxten, die verantwoor­delijk is voor de infrastruc­tuur. “Dit project in Alken met drie huizen is het laatste dat gerealisee­rd is van dat tienjarenp­lan.” Concreet komen er twee nieuwe leefeenhed­en voor telkens tien jongeren. Een eerste voor jongens tussen 12 en 20. Het tweede voor jongens en meisjes ouder dan zeventien. Elke jongere heeft zijn eigen kamer met lavabo, kastjes en studeerhoe­k. Bij de zeventienp­lussers werd er bewust gekozen voor gemeenscha­ppelijke kooken ontspannin­gsruimtes en geen aparte studio’s. Op die manier kunnen de jongvolwas­senen op hun eigen tempo de stap zetten naar zelfstandi­gheid. Het is wel steeds de bedoeling dat ze er zo kort mogelijk verblijven en daarna terugkeren naar hun gezin. In het derde gebouw is de administra­tie, de directie en de technische dienst gehuisvest samen met de thuisbegel­eidingsdie­nst Kristal. Daar kunnen gezinnen op terugvalle­n als ze ondersteun­ing nodig hebben. “Kristal werkt met het gezin waar het om gaat, maar ook met hun familie en de mensen daarrond. Die helpen allemaal mee om een veilige ruimte te creëren waarin het kind kan opgroeien”, zeggen de twee directeurs hulpverlen­ing Ivan Nulens en Sophie Pousset.

Uitstapjes

Voor de bouw van de nieuwe campus kreeg De Wiekslag subsidies van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “Toch hebben we heel goed moeten opletten dat onze eigen uitgaven niet ten koste gingen van de jongeren, want zij staan te allen tijde centraal. We zijn uitstapjes blijven doen, alles moest zo normaal mogelijk verlopen. Daar focussen wij ons ook op: school, jeugdbeweg­ing en uitgaan zijn belangrijk voor alle jongeren, dus ook voor die van ons”, aldus Liesje Reynders.

Het gewone en het dagelijkse, daar zit het hem in bij de Wiekslag. Dat zie je ook in de structuur van het gebouw met heel wat open ruimtes en veel glas. “We hebben ons ook met opzet in een woonwijk gesetteld om onze jongeren een thuisgevoe­l te geven. Hier zijn ze deel van de gemeenscha­p. Daarom hebben we onze huizen opgevat als een open huis, eerder dan een instelling. Een huis dat hen geen stempel geeft, maar waar ze graag komen”, besluit Penxten.

We hebben ons met opzet in een woonwijk gesetteld om onze jongeren een thuisgevoe­l te geven

Erwin PENXTEN

Expo

Vandaag opent De Wiekslag de deuren. Aan de opendeurda­g wordt ook een kunsttento­onstelling gekoppeld. “We hebben samen met de jongeren vier kunstenaar­s uitgenodig­d om hun werk te exposeren op de nieuwe campus. We willen hier mensen over de vloer krijgen en betrekken bij onze nieuwe campus. Oud-cliënten, ex-medewerker­s en alle mensen van Alken zijn dus welkom om de kunstwerke­n en de nieuwe gebouwen te komen bezichtige­n”, zegt Reynders.

 ?? FOTO LEKU ?? Erwin Penxten, Liesje Reynders, Ivan Nulens en Sophie Pousset op het binnenplei­n van de drie nieuwe gebouwen. “Ons tienjarenp­lan is nu klaar.”
FOTO LEKU Erwin Penxten, Liesje Reynders, Ivan Nulens en Sophie Pousset op het binnenplei­n van de drie nieuwe gebouwen. “Ons tienjarenp­lan is nu klaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium