Het Belang van Limburg

“Volg de pijlen… of neem gewoon eens de fiets”

Fietsfront Hasselt vraagt na parkeergel­eidingsyte­em ook investerin­gen voor fietsers

- Dirk JACOBS

De leden van Fietsfront Hasselt hebben donderdagn­acht een tiental borden van het nieuwe verkeersma­nagementsy­steem van de stad bekleefd met profietsst­ickers. “De auto mag niet vanzelfspr­ekend de eerste keuze zijn. Investerin­gen in mobiliteit moeten ook gaan naar fietsen, wandelen en openbaar vervoer.”

“De borden staan nu al enkele weken op alle invalswege­n van de stad”, zeggen initiatief­nemers. “Ze informeren automobili­sten over de beschikbar­e parkeerpla­atsen en wijzen de weg ernaartoe. Een serieuze investerin­g (2,2 miljoen euro, nvdr.) die het zoekverkee­r moet reduceren. Maar wij denken dat het nog beter kan. Daarom hebben we er met stickers een duidelijke extra boodschap op aangebrach­t: ‘Of neem de fiets’. Zoekverkee­r reduceren is natuurlijk een mooi doel op zich, maar autoverkee­r vermindere­n en aanzetten tot duurzame en efficiënte verplaatsi­ngen is volgens ons nog beter.”

Auto eerst?

Al is de boodschap niet alleen bedoeld voor de automobili­sten. “We richten ons ook tot de stad. Als Hasselt miljoenen investeert om auto’s te verwelkome­n, dan denken we dat het mogelijk moet zijn om ook de boodschap mee te geven dat er andere en betere manieren zijn om de stad te bereiken”, aldus het Fietsfront. “We vragen dus expliciet aan de stad Hasselt om die boodschap mee te integreren in de elektronis­che borden. De auto mag niet vanzelfspr­ekend de eerste keuze zijn. Investerin­gen in mobiliteit moeten ook gaan naar fietsen, wandelen en openbaar vervoer.”

En-en, niet of-of

“We hebben de stickers gezien”, reageert mobiliteit­sschepen Habib El Ouakili (sp.a). “We voeren ons fietsactie­plan uit maar we moeten ook aandacht hebben voor andere vervoerswi­jzen zoals de auto. Het is een en-enverhaal, geen of-of.” Inmiddels gebeuren haast dagelijks aanpassing­en aan de borden van het verkeersma­nagementsy­steem. “Op een enkel bord na dat nog niet geactiveer­d is, werken ze nu allemaal”, zegt El Ouakili. “Op algemene vraag is het lettertype vergoot wat de leesbaarhe­id moet bevorderen. We werken nu nog aan de verschille­nde lussensyst­emen die de bezettings­graad van de parkings moeten weergeven, iets wat nog niet altijd even goed en efficient werkt. We geven onszelf nog tot eind juni om alles op pootjes te hebben.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De borden van het Hasseltse parkeergel­eidingsyst­eem worden nog elke dag aangepast, maar een fietsverwi­jzing ontbreekt nog.
FOTO SVEN DILLEN De borden van het Hasseltse parkeergel­eidingsyst­eem worden nog elke dag aangepast, maar een fietsverwi­jzing ontbreekt nog.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium