Het Belang van Limburg

Vlaanderen wil gebied tussen Moelingen en Maas ontsnipper­en

Goed nieuws voor toeristisc­h project Fort van Navagne

- Jan BEX

Een Vlaamse ontsnipper­ingstudie stelt voor om het door snelweg, spoor en oud douanecomp­lex versneden en verharde gebied tussen Moelingen en Maas te vergroenen. Zo adviseert de studie een nieuwe brug over E25 en spoor. De oude kan dan dienen als ecoduct annex fiets- en voetganger­sbrug.

Het nieuws raakte bekend in de marge van de voorstelli­ng van het boek ‘Navagne. Een Spaans fort aan de Maas’ van auteur Frank Hovens. Voeren en Eijsden-Margraten hebben toeristisc­he plannen met dat 25 hectare grote, maar nu verdwenen fort. Dat lag voor zestig procent op nu Belgisch en voor 40 procent op Nederlands grondgebie­d. De Spanjaarde­n bouwden er van 1633 tot 1635 een giga-fort tegen bolwerk Maastricht, poort tot de opstandige Nederlande­n.

Wie een geoefend oog heeft, of een kenner aan zijn of haar zij, kan nog wallen, bastionnen en grachten ontwaren. “Maar het fort terug uitgraven is een utopie”, zegt burgemeest­er Huub Broers van Voeren. “Dat kost miljoenen. Tenzij we hiervan een Europees subsidiedo­ssier kunnen maken. De contouren van het fort suggereren met groenparti­jen is dan weer wel haalbaar optie”, vindt Broers. “Al staan we met onze Nederlands­e buurgemeen­te EijsdenMar­graten nog maar aan het begin van dat proces.”

Grensovers­chrijdend dossier

Groenparti­jen aanleggen lijkt anders niet zo duur. “Toch niet onderschat­ten”, zegt archeoloog Tim Vanderbeke­n van de intergemee­ntelijke archeologi­sche dienst IOED Oost-Haspengouw & Voeren. “Dat betekent ook dat je twee keer per jaar dat groen in een gebied dat 25 ha groot is, moet onderhoude­n. Daarvoor is nog geen budget.” Vanderbeke­n hoopt daarbij op brede en hoge groenparti­jen. “Hoe hoger en breder, hoe sterker de suggestie is. Maar ook hoe makkelijke­r je dan via informatic­a en virtuele realiteit de toestand van toen kan laten zien. Maar ook dat is weer een kwestie van budgetten en onderhande­lingen met veel verschille­nde partners.” Kortom, een complex, grensovers­chrijdend dossier In elk geval staan er sinds donderdag twee informatie­zuilen in het domein. Bij wijze van aftrap van een archeologi­sch park.

E 25

Moelingen

Betonvlakt­e vergroenen

SpoorwegDo­uanecomple­x Indien de Vlaamse ontsnipper­ingsstudie realiteit wordt, is dat bijzonder goed nieuws voor de plannen met het aangrenzen­de Fort van Navagne. Nu is het gebied tussen Moelingen en Maas bijzonder versneden door spoorwegen, een snelweg en een vijf hectare grote betonvlakt­e. Beton dat voor Schengen een douanecomp­lex was. Die betonvlakt­e vergroenen is ook een suggestie van de ontsnipper­ingsstudie. Ook is daarin sprake van een nieuwe verbinding­sweg tussen de brug over de Maas en het Albertkana­al en de dorpskern van Moelingen. Die weg krijgt dan een nieuwe brug over de E25 en de oude spoorweg. De oude brug kan dan dienen als ecoduct voor het wild. “Zo kunnen de wolven uit Voeren naar Limburg komen”, grapt Broers. De brug zou tegelijk ook

Stuw van Lixhe een fiets- en voetganger­sbrug worden. Met de nieuwe weg zou ook het zware verkeer van de industrie in Lixhe en Visé niet meer door Moelingen-dorp moeten. Eer het zover is, zal er evenwel nog veel water door Voer, Berwijn en Maas moeten vloeien. Van milieueffe­ctrapporte­n is er nog geen sprake. Het gewestplan zal omgezet moeten worden. Wat nu blauwe zone is - zone voor openbaar nut - zou moeten omgezet worden in natuurgebi­ed. Ook De Vlaamse Waterweg heeft er nog gronden. “Het laatste wat ik daarover gehoord heb, is dat de Vlaamse Waterweg ervoor te vinden is die gronden te laten overgaan naar Agentschap Natuur en Bos”, zegt Broers.

 ?? FOTO IOED OOST-HASPENGOUW & VOEREN. ?? Een fotografis­che reconstruc­tie van het Fort van Navagne.
FOTO IOED OOST-HASPENGOUW & VOEREN. Een fotografis­che reconstruc­tie van het Fort van Navagne.
 ?? FOTO NM ?? Sinds deze week staan er infozuilen aan het Fort van Navagne.
FOTO NM Sinds deze week staan er infozuilen aan het Fort van Navagne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium