Het Belang van Limburg

“Eenvoudig en gezellig duurt het langst”

Etienne Cordeel (66) organiseer­t al 40 jaar lang Pinksterfe­esten

- Patrick BREBELS

Etienne Cordeel (66) staat dit weekend voor de veertigste keer aan het roer van de Pinksterfe­esten op de Vostert. In 1978 vond de eerste editie plaats en het hele dorp kwam mee feesten. Meteen was een traditie geboren. “We hebben het altijd kleinschal­ig gehouden: geen geldversli­ndende attracties of vedetten”, zo verklaart Etienne het succes van zijn Pinksterfe­esten.

In het voorjaar van 1973 startte Etienne, lid van de jeugdraad, de vereniging KREA-meisjes Vostert. “Omdat er op de Vostert geen jeugdbeweg­ing meer was, zochten ze iemand die daar zijn schouders onder wilde zetten”, zegt hij. Enkele maanden later was ook KAJjongens Vostert een feit. Deze vereniging­en telden toen een 25-tal leden. Het was een succes en om het eerste lustrum te vieren, bouwden de jeugdbeweg­ingen een feestje. De eerste Pinksterfe­esten in mei 1978 vonden plaats rond de voetbalter­reinen van de toenmalige voetbalclu­b Blauw Wit op de Vostert. “We zetten een grote tent recht met daarnaast een draaimolen, een schiet- en een viskraam. Het hele dorp kwam uitbundig mee feesten en meteen was een traditie geboren”, zegt Etienne. Vanaf 1993 verhuisden de feesten naar de jeugdlokal­en achter de kerk op de Vostert.

Bootje varen

De afgelopen decennia zag Bree heel wat festivitei­ten komen en gaan: de Breughelia­anse Feesten, de Rosse Lei Feesten, de Itterse Feesten, de feesten op de Wiekersbee­k, de Vuurfeeste­n… Die zijn allemaal teloorgega­an. Maar de Pinksterfe­esten bleven bestaan. “Omdat we ze altijd vrij kleinschal­ig en beheersbaa­r gehouden hebben”, zegt Cordeel. “Geen geldversli­ndende attracties of grote vedetten die onze kas komen plunderen: we houden het gezellig en eenvoudig. De mensen stellen dat op prijs, ook al omdat ze zich betrokken voelen. Alleen de weergoden zijn -vaker dan ons lief isspelbrek­er geweest. Ik schat dat we toch minstens één op de drie edities echt slecht weer gehad hebben. Ik herinner me een jaar dat onze tenten helemaal onder water stonden. Je kon er wel bootje in varen. En ter gelegenhei­d van ons 10-jarig bestaan kregen we dieven over de vloer. Die namen alles wat waarde had mee. Dezelfde nacht werden ze echter al opgepakt door de politie en ’s anderendaa­gs hadden we onze spullen terug.”

Helpende handen

Wel opmerkelij­k dat iemand zich decenniala­ng inzet voor dezelfde vereniging en jaar na jaar een mooie organisati­e op poten zet. “Ach, als je gedragen wordt door velen, kan je wonderen doen”, zegt Cordeel bescheiden. “In de loop der jaren hebben we hier de ene na de andere enthousias­te leidersplo­eg gehad, steeds helpende handen van ouders en sympathisa­nten: allemaal fantastisc­he mensen die dit mee mogelijk maken. Zolang ik hierop kan rekenen, blijf ik de vlam van Pinksteren op de Vostert aanwakkere­n.”

→ Zaterdag 19 mei vanaf 14 uur Spelewei en Spel Zonder Grenzen. Om 19 uur Kajottersq­uiz. Op zondag 20 mei vanaf 12 uur grote en gezellige rommelmark­t met animatie voor groot en klein. www.pinksterfe­esten.be

 ?? FOTO PABR ?? Etienne Cordeel tussen de jeugd van Vostert. “Als je gedragen wordt door velen kan je wonderen doen”, zegt hij.
FOTO PABR Etienne Cordeel tussen de jeugd van Vostert. “Als je gedragen wordt door velen kan je wonderen doen”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium