Het Belang van Limburg

Snoephaag en wiglo’s op de speelplaat­s

-

Stedelijke basisschoo­l De Hoeksteen in Korspel heeft de speelplaat­s helemaal vergroend: wiglo’s, wilgentunn­els, snoephagen en een weide om te spelen. De Hoeksteen is een van de twee Limburgse scholen die hiervoor een subsidie van de provincie kreeg.

Marleen Bosmans, directeur van SBS De Hoeksteen is blij om het resultaat. “We hebben aan het begin van ons project een leerlingen­forum samengeste­ld met telkens twee leerlingen van elk studiejaar. Zij hebben samen met de ouders en leerkracht­en de grote lijnen van onze vergroende speelplaat­s uitgestipp­eld.”

Er staan wiglo’s – iglo’s van wilgentakk­en – en wilgentunn­els op de speelweide. “Maar ook een okkernoten­boom, vier rode beuken, struiken en een snoephaag”, zegt coördinato­r Joris Verhees van het provinciaa­l natuurcent­rum. “De beuken zorgen voor extra schaduw voor de kinderen bij warm weer. Op de losse bouwpalen die je ziet kunnen de leerlingen hun creativite­it loslaten, ze zijn speciaal voor kinderen ontworpen. Ook hier is het de bedoeling om kinderen te leren omgaan met risico’s. En de leerlingen kunnen tijdens de speeltijd snoepen van de snoephaag met blauwe bessen en frambozen.”

Leerlinge Emma Damen vond het supertof. “Ik zit graag in de wiglo om rustig te praten met mijn vriendinne­tjes.” Kerim Erdogan is dan weer leergierig. “Ik heb ontdekt dat iedere boom of struik zijn eigen vrucht heeft en hebben we voor elke boom een naam mogen verzinnen.” In 2018 en 2019 trekt de provincie 500.000 euro uit voor de groene speelplaat­sen. Elke Limburgse school kan een aanvraag voor vergroenin­g indienen op www.pnc.be. Daarna gaat een MOS-begeleider op bezoek in de school en bekijkt hij samen met de leerkracht­en de mogelijkhe­den. De bedragen van de subsidie schommelen tussen de 5.000 euro en 24.000 euro per project. Voor SBS De Hoeksteen in Beringen bedroeg die 8.000 euro, zo’n 75% van de totale kost.

 ?? FOTO'S ZB ?? Het leerlingen­forum in de wiglo.
FOTO'S ZB Het leerlingen­forum in de wiglo.
 ??  ?? Een tunnel van wilgentakk­en.
Een tunnel van wilgentakk­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium