Het Belang van Limburg

Hernieuwde boerenmark­t laat proeven van lokale lekkernije­n

Eerste ‘Merwt’ op 30 juni in oud ABX-gebouw bij station

- Dirk JACOBS

Op zaterdag 30 juni start niet alleen de zomervakan­tie, maar ook een nieuw seizoen van de Boerenmark­t die voortaan ‘Merwt’ zal heten. Initiatief­nemers zijn Noortje De La Haye en Willem Kissenbeek, twee jonge Hasselaren die zich op dit project hebben gesmeten. “Vorig jaar zat ‘Marta’ – zoals het toen heette – ook al in het oude ABX-gebouw bij het station en werd het een groter succes dan we vooraf dachten”, zegt schepen Joost Venken (Groen), één van de drijvende krachten achter het gebeuren. “Vanaf 30 juni gaan we dus weer vijf maanden lang op elke laatste zaterdag van de maand boerenmark­ten organisere­n.”

Volgens Noortje De La Haye en Willem Kissenbeek zal de nieuwe jaargang van de boerenmark­t een vlotte start kennen. “De lokale boeren en producente­n kennen het concept nu. Dat maakt het een pak eenvoudige­r na de aarzelende start vorig jaar”, zeggen ze. “De rode draad blijft wel dezelfde: lokale, ecologisch­e en faire producten. Daar gaan we helemaal voor. De nieuwe naam ‘Merwt’ is een mix van het woord ‘markt’ en een typisch Belgische groente, de erwt.”

Ontbijt

Bij de selectie van de standhoude­rs beloven de initiatief­nemers selectieve­r te werk te gaan dan voorheen. “Zo komen er geen drie verkopers meer met dezelfde producten, want het moet rendabel zijn voor iedereen. Wie een hele dag het eigen bedrijf inruilt om hier te komen staan, moet daar ook iets aan kunnen verdienen.” Merwt zal elke marktdag open zijn van 9 tot 17 uur, met net als vorig jaar de mogelijkhe­id om te ontbijten. “Al passen we ook ons ontbijt een beetje aan: we gaan uitsluiten­d werken met producten die op de markt te koop zijn, zodat het ontbijt eigenlijk een beetje als een proeverij kan bekeken worden”, zeggen De La Haye en Kissenbeek. “Mensen die willen ontbijten kunnen zich inschrijve­n via de website, die volgende week online gaat, of het risico nemen van dat ter plekke te doen. Dat kan zolang de voorraad strekt.” Merwt hoopt een breed publiek te bereiken van alle leeftijden. “Voor de kinderen organisere­n we in de namiddag trouwens workshops rond duurzaamhe­id en voeding. Vorig jaar kregen we elke marktdag een paar duizend mensen over de vloer en daar mikken we opnieuw op. Voor de liefhebber­s van lokale lekkernije­n gaan we ook receptenfo­lders voorzien waarin de aangeboden producten verwerkt zijn. Zo weten de mensen meteen wat ze ermee kunnen aanvangen.”

Vorig jaar kregen we elke marktdag een paar duizend mensen over de vloer. Daar mikken we opnieuw op

Noortje DE LA HAYE Initiatief­neemster Merwt

Winter

Moet er opnieuw onderhande­ld worden over een vervolg na dit werkjaar? “Nee, zeker niet”, zegt schepen van Duurzaamhe­id Joost Venken. “We hebben nu een overeenkom­st voor dit jaar met een optie voor nog eens drie jaar extra. En we kijken zelfs uit om ergens in de binnenstad, in een pop-upformule, ook een winter- versie van de boerenmark­t aan te bieden. We willen de Hasselaren de kans geven om hun menu’s tijdens de feestdagen straks met lekkere authentiek­e Limburgse producten te gaan bereiden die ze gewoon op de boerenmark­t kunnen vinden.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Schepen Joost Venken (links), Noortje De La Haye en Willem Kissenbeek openen volgende maand de eerste ‘Merwt’.
FOTO SVEN DILLEN Schepen Joost Venken (links), Noortje De La Haye en Willem Kissenbeek openen volgende maand de eerste ‘Merwt’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium