Het Belang van Limburg

Scholieren leren blind typen in lager onderwijs

Les op school is alternatie­f voor “dure buitenscho­olse dactyloles”

- Zahra BOUFKER

HEUSDEN-ZOLDER - Vrije Basisschoo­l Bolderberg gaat vanaf volgend schooljaar de kinderen van het vierde leerjaar dactyloles­sen geven tijdens de schooluren. Ook in Boxerheide in Genk en De mAgneet in Peer leren leerlingen in de basisschoo­l blind typen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) juicht dactyloles­sen in de lagere scholen toe. “Meer en meer zijn kinderen al van jongs af aan bezig met een tablet, gsm of laptop. Naast goed kunnen schrijven, is goed kunnen typen dus zeker een meerwaarde,” aldus minister Crevits.

HEUSDEN-ZOLDER/PEER/GENK - Meer en meer basisschol­en voorzien in hun lessenroos­ter ruimte voor dactyloles­sen. Omdat buitenscho­olse cursussen prijzig zijn, investeren de scholen zelf in een alternatie­f. “Want blind kunnen typen is een basisvaard­igheid voor elke leerling in de 21ste eeuw.”

Vrije Basisschoo­l Bolderberg in Heusden-Zolder heeft jarenlang reclame gemaakt voor een organisati­e die in Heusden-Zolder de dactyloles­sen organiseer­de buiten de schooluren. “Maar die lessen kosten veel geld en zijn daardoor niet voor alle kinderen weggelegd”, zegt directrice Annette Palmers. “Onze leerlingen moeten alle kansen krijgen om hun talenten ten volle te benutten. Daarom hebben wij beslist om vanaf volgend schooljaar de kinderen van het vierde leerjaar een jaar lang typelessen aan te bieden tijdens de schooluren.” Basisschoo­l Bolderberg blijkt niet de enige school die dactyloles opneemt in het lessenpakk­et. “Voor onze school is het al het tweede jaar dat het vierde leerjaar typeles krijgt”, zegt Ria Landmeters, zorgcoördi­nator bij basisschoo­l Boxberghei­de in Genk. “Samen met schrijfvaa­rdigheid vinden wij blind typen een basisvaard­igheid voor elke leerling in de 21ste eeuw. Voordien boden we dactyloles­sen aan na de schooluren, maar toen waren het vaak enkel de meest kansrijke kinderen die hiervan profiteerd­en.”

In basisschoo­l De Magneet in Peer hebben ze het eerste jaar dactyloles pas afgerond. “We onderschei­den ons van buitenscho­olse cursussen omdat de klemtoon bij ons niet op tijd ligt”, zegt directrice Els Craeghs. “Ieder kind uit het vierde leerjaar leert blind typen zonder daar op voorhand bepaalde termijnen op te plakken. Binnen de schoolgroe­p zijn we met een aantal scholen ingestapt in dit project. De Tigeleer in Wijchmaal en de Breugelsch­ool in Grote Brogel doen ook mee.”

Investerin­g

De omslag om kinderen tijdens en niet na de schooluren blind te leren typen, vergt inspanning­en van de scholen. “Natuurlijk kost dit veel middelen en tijd, maar dat is het zeker waard”, zegt directrice Palmers van basisschoo­l Bolderberg, die op termijn ieder kind vanaf het vierde leerjaar van een tablet wil voorzien. “En het vergt extra inzet van de leerkracht­en.” Zo heeft Tamara Prezzi, juf in het vierde leerjaar in Bolderberg, zichzelf bijgeschoo­ld bij de gespeciali­seerde organisati­e Typ10 in Genk, zodat ze zelf typelessen kan geven.

Eindtermen

Christiaan Giudice, zaakvoerde­r van Typ10 en ontwikkela­ar van de Typ10-methode, bevestigt het belang van blind kunnen typen voor jonge kinderen. “We zien dat scholen meer en meer geneigd zijn om typelessen op te nemen in hun schoolprog­ramma. De Typ10metho­de is een techniek die kindeMense­n ren toelaat om op een speelse manier blind te leren typen. Vroeger werd er letter per letter ingeoefend. In onze methode maken we een verhaal bij de positie van de letter op het toetsenbor­d. Bijvoorbee­ld: de ‘r’ van roofvogel staat op de bovenste rij van het toetsenbor­d, want roofvogels zitten ook hoog in de lucht. Een vis zwemt beneden in de beek, en dus staan de letters ‘v’ en ‘b’ beneden op het toetsenbor­d.”

De scholen in Heusden-Zolder, Peer en Genk zijn alvast overtuigd. In die mate zelfs dat ze de dactyloles­sen willen opgenomen zien in de eindtermen. Zo’n vaart loopt het voorlopig echter niet.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Juf Tamara Prezzi (links) en directrice Annette Palmers van basisschoo­l Bolderberg in Heusden-Zolder.
FOTO RAYMOND LEMMENS Juf Tamara Prezzi (links) en directrice Annette Palmers van basisschoo­l Bolderberg in Heusden-Zolder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium