Het Belang van Limburg

Greenpeace laat Maya sigaretten verkopen

STUDIO 100 RAZEND

- Kristof SIMOENS

HASSELT - De nieuwste campagne van Greenpeace, waarin Maya de Bij reclame maakt voor sigaretten voor kinderen, zorgt voor woede bij Studio 100. “Excuses zijn het minste wat we verwachten”, zegt een gepikeerde CEO Hans Bourlon. “Daar is geen enkele goeie reden voor”, vindt Greenpeace.

“Maya stelt voor: de enige echte Maya de Bij-sigaretten! Voortaan kunnen kinderen ook van echte sigaretten genieten. Handig, in kleine pakjes. Voor de kleine kinderhand­jes. Met de beste tabak en een heerlijk zachte honingsmaa­k.” Hans Bourlon verslikte zich gisteren in zijn koffie toen hij het campagnefi­lmpje van Greenpeace onder ogen kreeg. “Natuurlijk promoot Maya geen sigaretten”, klinkt het bij de milieuorga­nisatie. “Maar Maya promoot wél charcuteri­e voor kinderen, die slecht is voor de gezondheid.”

Ook dat argument maakt Bourlon woedend. “Bij Greenpeace weten ze heel goed dat we flink wat inspanning­en doen om gezonde producten te promoten – ijsjes zonder suiker met Bumba, water van K3 – en dat er zelfs vegetarisc­he producten aankomen. En toch kiezen ze ons als schietschi­jf.” Ook de link die Greenpeace legt tussen roken en charcuteri­e valt slecht. “Bij mijn weten is roken verslavend en kankerverw­ekkend, daarover is iedereen het eens. Hetzelfde zeggen over vlees eten, is totaal buiten proportie.”

Wat de zaak extra pijnlijk maakt, is dat Greenpeace kindericoo­n Maya de Bij in Spanje inzette voor een campagne om de bijen te redden. “Dit is onder de gordel”, zegt Bourlon. “Het is zeer potsierlij­k om het beeld van Maya die de bijtjes wil redden te zien naast dat van Maya die sigaretten aanprijst aan kinderen.” Greenpeace wil met de campagne mensen oproepen om massaal te mailen naar Bourlon, met de vraag de charcuteri­e van Maya, Plop & co te vervangen door gezonde vegetarisc­he alternatie­ven. Volgens de organisati­e hebben al ruim 4.000 mensen dat gedaan.

“We hebben al een paar maanden contacten met Greenpeace, ook over het aanbieden van vegetarisc­he alternatie­ven”, zegt Bourlon. “En dan komen ze met zo’n video. Tja, dat schofferen met twee voeten vooruit is blijkbaar eigen aan Greenpeace. Al zie ik ze dat nog niet zo snel proberen met Mickey Mouse, dan zouden ze alle hoeken van de kamer zien. Dan maar met die brave Vlamingen, moeten ze gedacht hebben. Excuses zijn het minste wat we verwachten.”

Auteursrec­ht

Kan Greenpeace zomaar een figuurtje als Maya ‘kapen’ dat auteursrec­htelijk beschermd is? Volgens Greenpeace wel, omdat het om “een parodie” gaat. Daar is professor intellectu­eel eigendomsr­echt Marie-Christine Janssens niet zo zeker van. “De regel is dat je toestemmin­g nodig hebt. Er zijn uitzonderi­ngen, waaronder een parodie. Maar het Europees Hof van Justitie eist dan wel dat er voldoende verschil is met het originele figuurtje en dat je ermee kunt lachen. Dan lijkt Greenpeace zich hier toch op glad ijs te begeven.”

Dat schofferen met twee voeten vooruit is blijkbaar eigen aan Greenpeace Hans BOURLON CEO Studio 100

 ??  ??
 ?? FOTO GREENPEACE ?? Enkele beelden uit de campagne van Greenpeace. Studio 100 eist excuses.
FOTO GREENPEACE Enkele beelden uit de campagne van Greenpeace. Studio 100 eist excuses.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium