Het Belang van Limburg

Ezelsoren

- Door Liliana Casagrande

We hebben geluk. Europa zet ons niet op het strafbankj­e met grote ezelsoren op ons hoofd omdat we te kwistig zijn met geld. De Europese Commissie heeft niet genoeg bewijzen gevonden om te beweren dat we de regels aan onze laars kunnen lappen. Dat hebben we te danken aan klasgenote­n die nog slechter in de leer zijn dan wij. In Frankrijk is het begrotings­tekort bijvoorbee­ld stukken groter. Maar een Franse eurocommis­saris die zijn eigen land de mantel uitveegt, dat is iets wat hem stemmen kost. Dus bracht de man goed nieuws: voor het eerst sinds de invoering van de euro hebben alle landen een begrotings­tekort dat lager is dan 3 procent. Ook Frankrijk. Over Italië had Europa hetzelfde soort klachten als over ons. Maar in Italië zijn twee partijen een regering aan het vormen die het liefst zonder Europa en zijn euro zouden regeren. Vooral van de Europese begrotings­discipline moeten ze niet weten. Ze hebben zelfs plannen voor een parallelle munt. En de Europese Commissie is slim genoeg om dat vuur niet verder op te poken. Dat heeft ons dus gered. Intussen zitten we nog altijd met een tekort, terwijl bijna de helft van de landen in de Eurozone een overschot heeft. Zelfs Griekenlan­d heeft geld over. En ook als je naar de schuldgraa­d kijkt, doen alleen Griekenlan­d, Portugal en Spanje het slechter. Toch moeten we niet wanhopen. Een begroting in evenwicht, een schuldgraa­d die onder de 100 procent van ons bbp zakt: het is mogelijk. Het is begrotings­specialist Herman Matthijs die het zegt. Maar dan moeten we wel een paar ingrepen doen. Iedereen tot 61 jaar laten werken, zou al een heel verschil maken. Want nu zijn er op die pensioenle­eftijd van 65 of 67 jaar zoveel uitzonderi­ngen dat die eindmeet eigenlijk niets voorstelt. Europa geeft ons ook een rapport met wat allemaal beter kan. Ook daar springen de pensioenui­tgaven eruit. Een evergreen zoals het feit dat er veel te weinig mensen werken. Het doel is 73 procent tegen 2020, we zitten 10 procent lager. Reden? Er zijn te weinig 55-plussers en te weinig jonge allochtone­n aan de slag. Andere reden waarom dit land volgens Europa niet voldoet, is dat je hier – letterlijk – niet vooruit geraakt. Wegens een gebrek aan investerin­gen in openbaar vervoer. We blijven het grootste fileland van Europa, we verliezen meer tijd dan om het even wie. Ook dat lezen we allemaal in het rapport.

Al zijn we niet gebuisd, we weten zeer goed waar de fouten zitten. Laten we beginnen met die begroting in evenwicht. Als Nederland geld over heeft, dan moet ons dat ook lukken. En als ze daar maar de helft van onze schulden hebben, dan moeten wij die van ons toch ook kunnen afbouwen. Of geloven we nu echt dat de Nederlande­rs slimmer zijn?

Intussen zitten we nog altijd met een begrotings­tekort, terwijl bijna de helft van de landen in de Eurozone een overschot heeft. Zelfs Griekenlan­d heeft geld over

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium