Het Belang van Limburg

“Terugbetal­ingscriter­ia van Jakavi zijn al versoepeld”

Minister Maggie De Block

-

BRUSSEL - Volgens minister Maggie De Block zijn de voorwaarde­n voor de terugbetal­ing van Jakavi op 1 maart nog versoepeld. “Een patiënt mag nu een behandelin­g met Jakavi verderzett­en zonder dat zijn of haar milt verkleind is. Maar er zijn voorwaarde­n: er moet een verbeterin­g zijn in de symptomen en de milt mag niet groter worden.”

Dat laatste was bij Marc Wouters wél het geval, namelijk 1 centimeter. “Ik ken uiteraard het medisch dossier van Marc Wouters niet”, zegt minister De Block. “Om op zijn specifieke situatie te reageren is dan ook meer informatie nodig. Maar dankzij de versoepeli­ng van de voorwaarde­n komen net nog meer patiënten in aanmerking voor een terugbetal­ing.” Hoeveel patiënten dat zijn, is niet duidelijk. Het Riziv kon op die vraag gisteren niet antwoorden. Intussen werkt Novartis, de producent van Jakavi, aan een aanvraag tot verdere versoepeli­ng van de vergoeding­smodalitei­ten. “We hebben ons geëngageer­d om die aanvraag nog voor 1 juli 2018 in te dienen bij de Commissie Tegemoetko­ming Geneesmidd­elen”, zegt Belinda Delys van Novartis.

Voor hematoloog Koen Theunissen gaat de huidige regeling echter ver genoeg. “De oorspronke­lijke criteria waren gebaseerd op meetbaarhe­id. Als meetpunt werd de miltgroott­e genomen. Dat is niet slim, want je kan een milt niet blijvend laten krimpen. Het is dus goed dat er nu subjectiev­e waarneming­en over de symptomen opgenomen zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium