Het Belang van Limburg

Zwerfvuil puilt uit van plastic en blik

Limburg.net breekt lans voor statiegeld na zwerfvuilo­nderzoek

- Tom YSEBAERT

HASSELT - Plastic flessen en blikjes maken met 43 procent het gros van het volume zwerfvuil uit. Dat leert een telling van Limburg.net. “Alweer een argument pro statiegeld”, zegt Kris Somers van de Limburgse intercommu­nale.

In de huidige discussie over statiegeld op plastic flessen en blikjes worden uiteenlope­nde cijfers gehanteerd over hoeveel zwerfvuil er ligt en hoe dat precies is samengeste­ld. De tegenstand­ers van statiegeld, waaronder de N-VA, citeren voor het aandeel PET en blikjes in het zwerfvuil cijfers van de afvalmaats­chappij OVAM: 1,5 procent langs winkelstra­ten en 12 procent langs landelijke wegen. Om het welles-nietesspel­letje te stoppen, heeft de intercommu­nale Limburg.net nu laten uitzoeken waaruit zwerfvuil bestaat. Zusterkran­t De Standaard kon de resultaten inkijken. De intercommu­nale verzamelde de oogst van de opruimacti­es die eind april in alle gemeenten (op drie na) van het werkgebied plaatsvond­en onder de vlag straat.net. Van de bijeengeha­rkte 50 ton werd 500 kg aan het Genkse milieubedr­ijf OWS bezorgd voor analyse. Alle fracties werden uitgesorte­erd en ge- wogen. Tegelijk werd het volume bepaald en van de drankverpa­kkingen werd het aantal stuks geteld. Kris Somers, de directeur financiën en externe relaties van Limburg.net, maakt zich sterk dat dit in Vlaanderen het eerste objectieve, wetenschap­pelijk onderbouwd­e onderzoek naar zwerfvuil is. “De Universite­it Hasselt heeft berekend hoeveel zakken er nodig waren voor een representa­tief staal.” Dat bleken er 202 te zijn.

Argument pro statiegeld

Bekeken per gewicht waren de folies de zwaarste fractie, gevolgd door glazen en metalen drankverpa­kkingen. Op basis van volume staken metalen en plastic drankverpa­kkingen erboven uit. Zij maakten 43,3 procent van het zwerfvuil uit (zie grafiek).

Voor Somers bieden die vaststelli­ngen een sterk argument om statiegeld in te voeren. “Het gaat om een zichtbaar probleem, dan is volume het relevantst. Als je bijna de helft van dat zwerfvuil eruit kunt halen, kun je snel verbeterin­g realiseren.”

De industrie en de distributi­e zweren bij extra handhaving en camera’s in de strijd tegen zwerfvuil. “Ik lees dat Kortrijk een camera per 500 inwoners heeft. Een camera kost 12.000 euro. Wie zal daarvoor opdraaien? De belastingb­etaler of de industrie? Voor de prijs van drie camera’s heb je al een automaat waar mensen hun lege blikjes en flessen terug kunnen brengen.” Limburg.net is met 45 gemeenten de grootste intercommu­nale van Vlaanderen. “Wij kunnen het ons permittere­n onze nek uit te steken voor statiegeld. Als we de banbliksem­s van de industrie en Fost Plus over ons heen krijgen, is dat maar zo.” De intercommu­nale wil de telling jaarlijks herhalen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium