Het Belang van Limburg

“Even gechoqueer­d door Maya-charcuteri­e”

-

BRUSSEL - “Het is perfect te begrijpen dat mensen gechoqueer­d zijn als ze zien dat een kinderfigu­urtje sigaretten aanprijst. Maar moeten we niet even gechoqueer­d zijn als dat figuurtje op charcuteri­e prijkt die ook heel schadelijk is?” vraagt Joeri Thijs van Greenpeace België zich af.

“Met deze parodie – want dat is het – willen we Studio 100 overhalen om zijn figuurtjes niet langer in te zetten voor producten die te veel zout, ongezonde vetten en nitrieten bevatten. Hans Bourlon gaat er in de media geregeld prat op hoe ethisch zijn bedrijf werkt. Welnu, waar wacht hij op? Tegelijk willen we in de Vlaamse gezinnen een discussie op gang brengen over charcuteri­e en onze vleesconsu­mptie in het algemeen. Want minder vlees eten heeft enkel voordelen voor gezondheid, klimaat, milieu en dierenwelz­ijn.” “Natuurlijk kan het geen kwaad om elke dag één boterhamme­tje met hespenwors­t te eten”, zegt voedingsde­skundige Patrick Mullie. “Het wordt iets anders als je er elke dag vijf of zes boterhamme­n mee belegt. Het is de hoeveelhei­d die het gif maakt.”

Voor de Stichting tegen Kanker is de Greenpeace­campagne wat kort door de bocht. “Charcuteri­e en roken verhogen inderdaad allebei de kans op kanker. Maar bij roken zal de kans twintig tot dertig keer verhogen. Bij charcuteri­e is dat veel minder. Charcuteri­e is bovendien niet verslavend.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium