Het Belang van Limburg

“Misschien is Voerense lynx wel een ontsnapte Canadese exoot”

Filmpje van lynx is voer voor discussie tussen biologen

- Koen SNOEKX

VOEREN - Het filmpje van de lynx in Voeren blijft de gemoederen beroeren. Zo zijn niet alle biologen overtuigd dat het dier op de beelden wel degelijk een lynx is. “Misschien gaat het wel om een Canadese exoot en hebben we hier te maken met een ontsnapt dier”, oppert specialist Koen Van Den Berge van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek in Brussel. “We hebben nooit beweerd dat we 100 procent zeker zijn dat het hier om een lynx gaat”, pareert Jan Loos van Landschap vzw.

Dolen er in de Voerstreek lynxen rond? Op die vraag proberen biologen al 25 jaar een sluitend antwoord te geven. Een filmpje van een mogelijke lynx, gemaakt door agenten in Sint-Martens-Voeren, pookt de discussie nu terug op. Koen Van Den Berge van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek in Brussel oppert dat hij helemaal niet zo zeker is dat het dier op het onduidelij­ke filmpje wel degelijk een lynx is. “Met 70 centimeter lang is het dier wel erg klein voor een lynx”, zegt Van Den Berge. Volgens de literatuur is de ondergrens van de lengte van een lynx 80 cm. “Theoretisc­h bestaat de mogelijkhe­id dat het hier om een jong dier gaat, maar dat klopt niet met de voortplant­ingsecolog­ie van de soort”, zegt Van Den Berge. “Lynxen krijgen jongen in mei. Als de lynx van Voeren een jong dier is, dan moet ook de moeder daar heel dicht in de buurt rondlopen, samen met eventueel nog een ander jong.”

Canadese lynx

Met 70 centimeter lang is het dier wel erg klein voor een lynx

Koen Van Den Berge Natuur- en Bosonderzo­ek

We hebben nooit beweerd dat we 100 procent zeker zijn dat het een lynx is

Jan Loos Landschap vzw

Volgens Van Den Berge is het gespotte dier in Voeren mogelijk een Canadese exoot. “Er zijn wereldwijd vier soorten lynxen en daarvan is de Europese met voorsprong de grootste”, zegt Van Den Berge. “Mogelijk gaat het hier dus om een Canadese lynx. Het formaat zou kunnen kloppen en de Canadese lynxen worden geregeld in gevangensc­hap gehouden. Misschien gaat het hier dus om een ontsnapt exotisch dier.” Jan Loos van Landschap vzw, die na het raadplegen van enkele buitenland­se experts besloot dat het gefilmde dier in Voeren “bijna 100 procent zeker” een lynx is, fronst de wenkbrauwe­n bij de bedenkinge­n van Koen Van Den Berge. “Ook Koen heeft het filmpje uit Voeren op voorhand gezien, maar hij wilde het liever niet naar buiten brengen omdat hij niet zeker is dat het een lynx is. Maar voor alle duidelijkh­eid: ook wij hebben nooit beweerd dat we 100 procent zeker zijn dat het hier om een lynx gaat. Al hebben we nooit een beter bewijs gehad van de mogelijke aanwezighe­id van een lynx in de Voerstreek.”

Jachtwacht­er

Koen Van Den Berge schreef in 2007 in het vaktijdsch­rift ‘Zoogdier’ een bijdrage over de aanwezighe­id van de lynx in de Voerstreek. “In dat artikel stelde Van Den Berge dat hij zeker was dat de lynx zich in de Voerstreek ophield”, zegt Loos. “Hij baseerde zich hiervoor op de getuigenis van een jachtwacht­er die een lynx had horen roepen. Is dat dan wel een wetenschap­pelijk bewijs? Nadien hebben ze trouwens de hele Voerstreek vol camera’s gehangen, maar nooit hebben ze één lynx kunnen filmen.”

Ook heeft Loos het moeilijk met de redenering van Van Den Berge dat het dier geen jonge lynx kan zijn, omdat dan ook de moeder gespot had moeten worden. “De wolf die in maart dodelijk werd aangereden in Opoeteren en nog door Van Den Berge werd onderzocht, bleek ook een jonge, ontsnapte welp die normaal nog bij zijn moeder moest zijn. Waarom zou het gespotte dier in Voeren dan geen jonge, mogelijk ontsnapte, lynx kunnen zijn?” Toch geeft ook Jan Loos toe dat we wellicht nooit met zekerheid kunnen stellen dat het dier in het filmpje effectief een lynx is. “Maar geen idee wat het dan wel zou zijn”, zegt Loos.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? De beelden van de Voerense lynx zien niet echt scherp, om het zacht uit te drukken. Er is onder experts dan ook discussie of het wel echt over een lynx gaat.
FOTO HBVL De beelden van de Voerense lynx zien niet echt scherp, om het zacht uit te drukken. Er is onder experts dan ook discussie of het wel echt over een lynx gaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium