Het Belang van Limburg

Gebakken lucht

-

Wat was Geert Bourgeois (N-VA) gisteren snel weg uit het Vlaamse halfrond. Terwijl hij even tevoren nog gezellig samen aan het spreekgest­oelte stond met zijn partijgeno­ot Philippe Muyters, was er tijdens de discussie over het Energiepac­t plots geen spoor meer van de minister-president. Een strategisc­he verdwijntr­uc, want zo kreeg energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld) als enige de taak de terechte vragen van de oppositie te trotseren. De aanwezighe­id van minister-president Bourgeois zou nochtans geen overbodige luxe zijn geweest, want net als over het statiegeld is er binnen zijn regering nu ook openlijke onenigheid over de zogenaamde ‘Interfeder­ale Energiestr­ategie’. Eind maart werd dat Energiepac­t na lang onderhande­len goedgekeur­d, met als belangrijk­ste belofte de handhaving van de kernuitsta­p in 2025.

Maar vorige week was daar plots de niet mis te verstane boodschap van N-VA-voorzitter Bart De Wever die onomwonden zei dat hij niet gelooft in de kernuitsta­p in 2025. “Gebakken lucht”, noemde

De Wever het federale en Vlaamse energiebel­eid. Bourgeois deed daar nog een schepje bovenop door te verklaren dat de

Vlaamse regering het

Energiepac­t nooit heeft onderteken­d, maar het “enkel heeft verwelkomd als ambitienot­a”.

Zo regeert andermaal de twijfel over het o zo belangrijk­e energiebel­eid. Want wat is het nu? Steunt de Vlaamse regering de transitie naar groenere energie of niet? En zal Vlaanderen er alles aan doen om een kernuitsta­p in 2025 mogelijk te maken? Minister Tommelein, die zelf ook erg goed beseft dat 2025 er snel aankomt, reageerde gisteren erg gedecideer­d. Hij zwaaide in het halfrond met de onderteken­de beslissing van de Vlaamse regering van 30 maart. “We gaan het Energiepac­t nu omzetten in een Vlaams plan, ook al heb ik begrepen dat sommigen last hebben met een langetermi­jnvisie”, beet Tommelein de N-VA toe. Die reageerde via parlements­lid Andries Gryffroy dat de regering het Energiepac­t enkel zal tekenen als aan alle voorwaarde­n – zoals de bevoorradi­ngszekerhe­id – is voldaan. Alleen dan kunnen voor N-VA de kerncentra­les in 2025 dicht.

Zo blijft het Energiepac­t een beslissing om niet te beslissen. En zo kan de N-VA ook de komende jaren twijfel blijven zaaien. Niet omdat ze zelf twijfelt, wel omdat ze gewoonweg niet gelooft dat een kernuitsta­p in 2025 mogelijk is. We kunnen er dus gif op innemen dat deze hele discussie na de vorming van de nieuwe regeringen in 2019 opnieuw op de agenda zal komen. Een zekerheid is er: tegen dan is er opnieuw een jaar verloren en zal de kernuitsta­p verder weg zijn dan hij nu al is. Tenzij dat natuurlijk de bedoeling is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium