Het Belang van Limburg

Top of toch geen top?

Welles-nietes over ontmoeting Trump-Kim op 12 juni

- Marc VAN DE WEYER

WASHINGTON - De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo heeft gisteren voor Congresled­en in Washington gezegd dat de historisch­e top tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un nog steeds op 12 juni gepland is. Een dag eerder had Trump zelf de top in twijfel getrokken.

Komt er wel of niet een historisch­e topontmoet­ing tussen de twee presidente­n die een half jaar geleden nog communicee­rden in de vorm van een publieke scheldkano­nnade?

“Of de ontmoeting tussen mijzelf en Kim Jong-un plaatsvind­t, zullen jullie snel te weten komen”, verklaarde president Trump dinsdag in het Witte Huis aan persagents­chap Bloomberg. Even later liet hij persagents­chap AP noteren dat er “een reële kans” bestaat dat de top op 12 juni in Singapore niet doorgaat. “Als het op dat moment niet gebeurt, gebeurt het misschien later”, aldus een cryptische Trump.

Opportunit­eit

Gisteren sloeg minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo een andere toon aan voor de commissie Buitenland­se Zaken van het Huis van Afgevaardi­gden. Pompeo zei dat de top in Singapore nog altijd voor 12 juni gepland was. “We hebben een opportunit­eit. Onze ogen zijn wijd geopend op de geschieden­is.” Pompeo had er alle vertrouwen in dat de ontmoeting een “historisch succes” kan worden. Hij voegde er wel aan toe dat de definitiev­e beslissing bij Kim Jong-un ligt: “Hij heeft om de ontmoeting gevraagd, president Trump heeft toegestemd.”

En het uiteindeli­jke doel van het Amerikaans­e beleid inzake Noord-Korea blijft onverander­d: “de complete, controleer­bare en onomkeerba­re denucleari­satie

van dat land.”

‘All in one’

De twijfels van president Trump over het rendez-vous in Singapore van een dag eerder volgden nadat hij zijn Zuid-Koreaanse tegenhange­r Moon Jae-in in het Oval Office ontving.

Moon zou Trump duidelijk hebben gemaakt dat de Amerikaans­e eis om Noord-Korea onmiddelli­jk en onvoorwaar­delijk zijn kernwapena­mbities te doen opgeven geen basis was voor overleg met enige kans op succes. Het ‘vredesgesp­rek van de eeuw’ dat Trump al in een kandidaat-laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede aan het veranderen was, dreigde zo een publieke mislukking te worden, waarschuwd­e Moon. Dinsdag zei Trump echter dat het doel misschien toch niet “all in one” bereikt moest worden – daarmee alsnog wat onderhande­lingsruimt­e scheppend. Maar hij voegde er aan toe dat als de – niet nader genoemde – voorwaarde­n voor de top niet vervuld zijn, er geen top zal plaats vinden.

“Walgelijk”

Het welles-nietesspel­letje over de top werd overigens geopend door de Noord-Koreaanse kant, vooral met de duidelijke boodschap dat er van een onvoorwaar­delijke denucleari­satie geen sprake kan zijn.

Het Witte Huis is ook geprikkeld door de Noord-Koreaanse communicat­ie van de voorbije dagen, met onder meer een pittige aanval van Kim Jong-un op de “walgelijke” veiligheid­sadviseur John Bolton.

Volgens de Washington Post spelen er nog andere redenen waarom Kim Jong-un mogelijk cold feet heeft gekregen met betrekking tot de trip naar Singapore. Hij zou bang zijn voor een coup tijdens zijn afwezighei­d, ver weg van Pyongyang. De paranoia van de Noord-Koreaanse dictator voor het verlies van zijn macht zou eerder al de motivatie geweest zijn voor de moord op zijn halfbroer in Maleisië vorig jaar en de talrijke executies van functionar­issen sinds hij in 2011 het roer overnam.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het enthousias­me rond de topontmoet­ing tussen Trump en Kim is al flink getemperd.
FOTO PHOTO NEWS Het enthousias­me rond de topontmoet­ing tussen Trump en Kim is al flink getemperd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium