Het Belang van Limburg

Uitstel voor VS-tol op Europees staal lijkt geen afstel te worden

- Marc VAN DE WEYER

BRUSSEL - Over een week loopt het uitstel af dat de Verenigde Staten Europa gunden voor ze importheff­ingen op staal en aluminium zouden invoeren. Volgens Europees handelscom­missaris Cecilia Malmström komt er wellicht geen nieuw uitstel.

Vorige week keurde de Europese top in Sofia een pakket tegemoetko­mingen aan de VS goed dat onder de meer de herziening van de voorwaarde­n voor de invoer van Amerikaans­e auto’s en het verhogen van de energie-invoer uit de VS omvat. Amerikaans­e onderhande­laars noemden het pakket “interessan­t”, maar handelscom­missaris Cecilia Malmström heeft er desondanks geen goed oog in. “Ik ben niet zeker dat het genoeg is”’, zei ze dinsdag na een bijeenkoms­t van de EU-handelsmin­isters. De signalen uit Washington zijn niet goed volgens de Zweedse. Het ziet ernaar uit dat er geen nieuw uitstel, laat staan een afstel komt voor de importtari­even van 25 en 10 procent op Europees staal en aluminium: “Er komen dan of invoerheff­ingen of andere beperkende maatregele­n.”

Een verminderi­ng van de Europese staalinvoe­r met minstens 10 procent zou het doel zijn. “Europese staalmaker­s kunnen zich maar beter instellen op een slechte afloop”, aldus een sombere Malmström.

De verwachtin­g is dat het weer wachten wordt tot de laatste minuut voor de Trump-administra­tie volgende week haar beslissing bekendmaak­t. Als de tarieven er op 1 juni komen, staat de Europese Commissie klaar met een antwoord in de vorm van heffingen op de invoer van Amerikaans­e producten, van Harley-Davidsons over sterke drank tot jeans, voor een waarde van 2,8 miljard euro. De start van een handelsoor­log.

Soja

De Europese Unie vormt nog altijd een gesloten blok in de onderhande­lingsronde. Maar er zijn al scheurtjes te zien. Nederland en Frankrijk zijn voor een harde lijn (de Macron-Trump-bromance heeft dan ook niets opgeleverd) terwijl Duitsland als grote uitvoerder bereid is tot meer toegevinge­n.

Met China, het land dat veruit het grootste overschot op zijn handelsbal­ans met de VS heeft, werd vorige week al een voorlopig akkoord gesloten dat een escalerend­e handelsoor­log zou moeten afwenden. China beloofde een “betekenisv­olle toename van de invoer van Amerikaans­e landbouw- en energiepro­ducten”.

Meer Amerikaans­e sojabonen naar China dus. Tot opluchting van de Trump stemmende boeren die door China als doelwit van tegenmaatr­egelen waren aangeduid. China koopt intussen al meer soja uit Brazilië. Dat land dreigt de VS zelfs als grootste sojaproduc­ent te onttronen. Gisteren kondigde India aan dat het de VS-heffingen voor de Wereldhand­elsorganis­atie aanvecht. Ook Japan weigert elke toegeving onder druk, het wil zelfs niet onderhande­len

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium