Het Belang van Limburg

Belg geeft opnieuw meer geld uit aan zomervakan­tie

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Een Belgisch gezin geeft dit jaar gemiddeld 2.318 euro uit aan zijn zomervakan­tie, bijna 150 euro meer dan in 2017. Dat blijkt uit de vakantieba­rometer van Europ Assistance, dat 10.000 Europeanen naar hun reisplanne­n bevroeg. Frankrijk blijft het favoriete vakantiela­nd van de Belgen, al kiest 16 procent dit jaar voor een deugddoend­e vakantie in eigen land.

Met een gemiddeld budget van 2.318 euro hebben Belgen het op vier na grootste vakantiebu­dget van de Europeanen. Opvallend: Walen (2.459 euro) geven een pak meer uit dan Vlamingen (2.177 euro). Een duidelijke verklaring voor dat verschil is er niet. Van alle Europeanen geven Zwitsers het meest uit aan hun jaarlijkse zomervakan­tie: liefst 2.710 euro.

Terreur

Waar in 2016 ‘maar’ 55 procent van de Belgen met vakantie ging, is dat cijfer intussen weer naar 63 procent gestegen. “Nu de terreurdre­iging is afgenomen, merken we dat de Belgen opnieuw met meer vertrouwen op vakantie vertrekken”, zegt Xavier Van Caneghem van Europ Assistance. “Toch geven veel respondent­en nog altijd aan dat ze landen als Turkije, Tunesië en Egypte links laten liggen door de veiligheid­ssituatie ter plaatse.”

Favoriete vakantiebe­stemmingen van de Belgen blijven Frankrijk (34%), Spanje (19%) en Italië (12%). Ook vakanties in eigen land (16%) zijn aan een duidelijke opmars bezig. Voor citytrips trekken we het liefst naar New York, Barcelona, Rome en Parijs.

Zon en rust

Uit de enquête blijkt verder dat we op vakantie vooral op zoek zijn naar mooi weer, rust en familietij­d. 53 procent kiest voor de luxe van een hotel, terwijl een kwart van de landgenote­n een huisje of appartemen­t huurt. Een op de tien trekt eropuit met de tent. “Daarnaast merken we dat nieuwe logeertren­ds zoals ecotoerism­e of primitief kamperen bij de jeugd aan popularite­it winnen. Het is aan de touroperat­ors om daar op in te spelen.” Gemiddeld gaan we net geen twee weken op grote vakantie. 42 procent van de Belgen heeft voldoende aan slechts een weekje ertussenui­t.

WK in Rusland

Naar aanleiding van de wereldbeke­r voetbal in Rusland polste Europ Assistance ook naar de plannen van de Belgen om het WK bij te wonen. Liefst 22 procent van de landgenote­n geeft aan dolgraag naar Rusland te trekken voor de hoogmis van het voetbal, al heeft slechts een minderheid daadwerkel­ijk een reisje naar Rusland geboekt.

Nu de terreurdre­iging is afgenomen, merken we dat de Belgen opnieuw met meer vertrouwen op vakantie vertrekken Xavier VAN CANEGHEM

Europ Assistance

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium