Het Belang van Limburg

“Eenzaamhei­d toegeven is de eerste stap”

Eenzaamhei­d onder jongeren is vorig jaar met twee procent gestegen. Dat toont het jaarrappor­t van het jongerenhu­lpcentrum JAC. Ook bij kotstudent­en is dit thema een taboe.

-

HASSELT - “Jongeren praten niet snel over die eenzame gevoelens. Maar de eerste stap om ermee om te gaan, is ”, zegt Kevin Meier, kotstudent in Hasselt.

Kevin Meier (21) studeert Communicat­iemanageme­nt aan PXL-Media & Tourism en zit ondertusse­n al twee jaar op kot. Zijn vrienden verbleven afgelopen jaar ook in Hasselt, maar die zijn in september verhuisd naar Diepenbeek. “Ik merk dat ik eenzamer ben nu, omdat ik regelmatig alleen ben”, vertelt de student. “Ik vind het niet zo erg om mij af en toe eens eenzaam te voelen. Ik kan me zo beter focussen op mijn lessen.”

Dat gevoel van eenzaamhei­d betekent voor Kevin dus niet dat hij ongelukkig is. Volgens hem komt dat omdat hij zelf op zoek gaat naar sociaal contact. “Ik denk niet dat die eenzaamhei­d altijd ligt aan de omgeving of het kot van de student. Iedereen moet een beetje moeite doen om dat gevoel tegen te gaan”, aldus Kevin.

De twintiger beseft dat niet elke student de aanpassing van het kotleven aankan. “Sommigen zijn er op zo’n jonge leeftijd nog niet klaar voor”, zegt hij. “Ik heb vrienden die de keuze kregen: op kot gaan of een auto krijgen. Veel van hen kozen zonder te twijfelen voor de auto.”

Voor hem was het echter wel de goede keuze om voor zichzelf te leren zorgen en zijn verantwoor­delijkheid­sgevoel te laten groeien, maar het is volgens hem niet altijd gemakkelij­k. “Ik ben een open persoon en zal mijn vrienden en familie vertellen wanneer ik me slecht voel, omdat ik weet dat ze me zullen steunen”, vertelt Kevin.

Een jongere die zich eenzaam voelt, is nog steeds taboe volgens de student Communicat­iemanageme­nt. “Wat doe je er aan?” vraagt hij zich af. “Omdat velen er niet over durven praten, is het ook niet geweten hoe eenzaamhei­d het leven van een student beheerst. De eerste stap is dat de studenten het willen en kunnen toegeven.” Volgens hem ligt de bal dus vooral bij de kotstudent­en. “Hou contact met je vrienden en wees niet bang voor je gevoelens.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Kevin Meier.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Kevin Meier.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium