Het Belang van Limburg

“Jongeren durven er niet voor uitkomen door sociale media”

JAC

-

HASSELT - Kelly Verbeeck, hulpverlee­nster bij het Jongeren Aanbod CAW JAC, bevestigt de gedachte dat eenzaamhei­d onder jongeren een taboe is. “Jongeren vinden het niet makkelijk om te praten over hun eenzame gevoelens”, legt Verbeeck uit. “Sociale media zijn daar een grote oorzaak van.”

“Jongeren posten de leukste momenten met hun vrienden op het platform en creëren zo een vertekend beeld voor anderen die weinig of geen vrienden hebben”, zegt Verbeeck. “Uitkomen voor die eenzame gevoelens gebeurt niet, want door sociale media denken ze als enigen met die gevoelens te sukkelen.”

De druk van onze maatschapp­ij wekt ook eenzaamhei­d op. “Jongeren weten bijvoorbee­ld niet altijd welke studierich­ting ze willen volgen na hun middelbaar”, verduideli­jkt Verbeeck. “Toch verwacht onze maatschapp­ij dat ze die keuze meteen maken. Kiezen ze fout? Dan missen ze de boot en beschouwt de maatschapp­ij het eigenlijk als een mislukking.” Ook Bea Kreemers, Coördinato­r Studenteno­ndersteuni­ng van de Hogeschool PXL, maakt zich zorgen over de invloed van sociale media. “Hoewel ons leven op sociale media niet waarheidsg­etrouw is, zullen veel studenten toch geloven dat het wel zo is. Jongeren gaan zich vergelijke­n met elkaar en gaan geloven dat hun leven minder leuk of spannend is dan het leven van een ander.” Volgens Kreemers is alleen zijn een nieuwe ervaring die studenten in het algemeen nog niet veel meemaakten. “Ze moeten zichzelf de tijd geven om hieraan te wennen, maar kunnen anderzijds ook actie ondernemen om een nieuw sociaal netwerk te vormen en eenzaamhei­d tegen te gaan.” Naar de lessen gaan, nieuwe medestuden­ten aanspreken of een hobby zoeken in de studentens­tad zijn enkele mogelijkhe­den die Kreemers adviseert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium