Het Belang van Limburg

“Hier blijft het bij sensibilis­eren”

Nederland wil vissen met lood volledig verbieden, Schauvlieg­e “wil vissers niet betuttelen”

- Roel DAMIAANS

HASSELT - De Nederlands­e minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwa­liteit Carola Schouten wil in sneltempo het gebruik van lood door sportvisse­rs aan banden leggen. De komende drie jaar moet het gebruik met minstens 30 procent dalen en op langere termijn (2027) wil ze het gebruik van vislood helemaal verbieden voor het milieu en de gezondheid van de hengelaars. De koepelvere­niging Sportvisse­rij Vlaanderen is voorstande­r van zo’n verbod en sensibilis­eert haar 16.000 leden al geruime tijd.

In Nederland gaan 1,2 miljoen mensen één of meerdere keren per jaar vissen. Bijna elke hengelaar maakt daarbij gebruik van een loden verzwaring aan de vislijn. En zoals elke visser weet, gaat er al eens een loodje verloren. Het jaarlijks verlies wordt in Nederland geschat op 54 ton lood per jaar in het zoete oppervlakt­ewater, voor zee- en kustwater gaat het zelfs om 470 ton.

De Nederlands­e minister Schouten gaat afspraken maken met de betrokken partijen. Ze wil dat het assortimen­t vislood in speciaalza­ken afgebouwd wordt en dat de winkeliers meer alternatie­ven uit metaal, steen, beton of glas moet promoten bij hun klanten. Er komen ook gebieden waar het gebruik van vislood al verboden wordt. Op lange termijn volgt dan een compleet verbod.

Gezondheid­srisico’s

Lood is schadelijk voor het milieu, mens en dier. Een gedeelte van het verloren lood corrodeert in water en komt zo terecht in het leefmilieu. De rest zinkt naar de bodem, maar kan na baggerwerk­en op velden en akkers terechtkom­en. Omdat lood zich via het milieu verspreidt, moet je zelf geen hengelaar te zijn om ermee in contact te komen. Van de zware metalen is lood één van de grootste vervuilers, de stof berokkent schade aan maag en ingewanden, veroorzaak­t bloedarmoe­de, tast het zenuwstels­el aan en kan leiden tot groeistoor­nissen en verminderd­e vruchtbaar­heid.

Gewenning

Bij de koepelvere­niging Sportvisse­rij Vlaanderen zijn ze het Nederlands­e idee dan ook niet ongenegen. “Cijfers van loodverlie­s door sportvisse­rs in Vlaanderen zijn er niet. In ons land zijn er ongeveer tien keer minder vissers dan in Nederland, maar lood in de natuur, dat hoort niet”, zegt hoofdredac­teur Gio Van Hooren van het ledenblad Hengel-Sport. “Wij proberen onze 16.000 leden al jaren bewust te maken van de risico’s voor mens en milieu. De mensen die met alternatie­ve gewichten hebben gevist, ervaren geen problemen. Het is vooral een kwestie van gewenning”, zegt Van Hooren.

Belgisch probleem

Vlaams Parlements­lid Sabine Vermeulen (N-VA) stelde in februari nog een parlementa­ire vraag aan Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) over de stand van zaken. “De minister zei toen dat ze geen voorstande­r was van een verbod en de vissers niet wilde betuttelen. Ze pleitte wel voor sensibilis­ering”, zegt Vermeulen. “Maar andere Europese landen bewijzen dat het wel kan. Denemarken verbiedt vissen met lood al sinds 2005, Nederland neemt nu stappen. Schauvlieg­e is verantwoor­delijk voor de recreatiev­e visserij en de lokale waterwegen, maar het is federaal minister Philippe De Backer (Open Vld) die verantwoor­delijk is voor het mariene leefmilieu in de Noordzee. Het is weer een typisch Belgisch probleem. De bevoegdhed­en zitten verspreid op verschille­nde politieke niveaus en dat bemoeilijk­t snelle maatregele­n.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Bij de speciaalza­ak Hengelspor­t Janssen & Janssen in Hechtel-Eksel hebben ze alternatie­ve gewichten in het assortimen­t het gekende vislood kunnen vervangen. “Verschil met lood merken we niet.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Bij de speciaalza­ak Hengelspor­t Janssen & Janssen in Hechtel-Eksel hebben ze alternatie­ve gewichten in het assortimen­t het gekende vislood kunnen vervangen. “Verschil met lood merken we niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium