Het Belang van Limburg

Oudjes dan toch toegelaten

Unia geeft negatief advies over leeftijdsg­rens voor Kapertoren, stad past contracten aan

- Dirk JACOBS

De opzet van de Kapertoren – een flatgebouw waar enkel mannen en vrouwen jonger dan 32 jaar mogen wonen – is oké, maar er is geen wettelijk kader voor die opgelegde leeftijdsg­rens. Dat is het nietbinden­d advies van Gelijkekan­sencentrum Unia. “Als er geen wettelijk kader is, dan moet dat er wel komen”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Tom Vandeput (CD&V). “Samen met de Vlaamse CD&Vparlement­airen willen we dat mogelijk maken.” Intussen passen projectont­wikkelaar Kolmont en de stad de bestaande contracten aan.

“Wie in een van de zeventig flats van de Hasseltse Kapertoren wil gaan wonen, zal jonger moeten zijn dan 32 jaar.” Zo luidde het eind augustus vorig jaar over het flatgebouw dat nog gebouwd moet worden in het Kapermolen­park, vlakbij het Hasseltse zwembad. De leeftijdsl­imiet zou contractue­el vastgelegd worden. Al snel viel het woord “discrimina­tie” echter, onder andere bij de Huurdersbo­nd. Het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum Unia werd om advies gevraagd. “We begrijpen het doel van de voorgestel­de maatregel en zien de positieve opzet ervan in”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia, nu. “Jonge mensen de kans geven een appartemen­t te verwerven, daar is uiteraard niets mis mee. Maar werken met een leeftijdsg­rens is in dit geval discrimina­tie op leeftijdsg­rond. Bovendien is het geen noodzaak. Er zijn andere, minder ingrijpend­e maatregele­n mogelijk om het doel te bereiken. Een jong publiek aantrekken kan ook met een combinatie van andere criteria, bijvoorbee­ld op basis van een puntensyst­eem. Daarmee kan je aangeven of de koper al een andere woonst heeft, of hij of zij zeg maar maximaal vijf jaar geleden is afgestuurd of hoeveel jaren werkervari­ng de koper heeft.”

“Ook betaalbaar­heid kan een norm zijn, dat kan door een inkomensgr­ens in te bouwen”, zegt Keytsman. “Er zijn dus echt wel andere manieren om jongeren aan te trekken dan een opgelegde leeftijdsg­rens”, besluit de directeur van Unia.

Nieuwe wet nodig

Een negatief advies dus voor de woontoren waarvan de bouwwerken elk moment kunnen beginnen. Al is het advies niet bindend, toch heeft het stadsbestu­ur er oren naar. Want een contract dat wettelijk op losse schroeven staat, is natuurlijk om problemen vragen. “Als blijkt dat het invoeren van een leeftijdsl­imiet niet de beste oplossing is en er alternatie­ven zijn, dan moeten we daarover nadenken en samen op zoek gaan naar oplossinge­n”, zegt schepen Vandeput. “Punt is dat er vandaag geen wettelijk kader bestaat voor zo’n leeftijdsb­egrenzing voor jongeren. Daarom bekijken we met onze Vlaamse CD&V-parlementa­iren of we de wetgeving kunnen bijsturen, want voor servicefla­ts, studentenk­oten of sociale huisvestin­g zijn zo’n grenzen er wel. Wij willen in Hasselt die pioniersro­l best vervullen.” “Het laatste wat we willen doen is discrimine­ren”, aldus Vandeput. “Het belangrijk­ste is dat we jongeren kansen willen geven.” Ook projectont­wikkelaar Kolmont bestudeert ondertusse­n mogelijke alternatie­ve pistes. “We denken dat de ligging van de appartemen­ten een grote troef blijft om jonge mensen aan te trekken”, zegt Michel Verhoeven van Kolmont. “De Kapertoren ligt vlakbij de UHasselt en de hogeschool PXL, de studentenb­uurt en het zwembad van Hasselt.” Erg groot zijn de appartemen­ten ook niet, de grootste flats hebben een woonopperv­lakte van 60 vierkante meter. “Een voorwaarde die opgenomen is in het ruimtelijk uitvoering­splan. Dat biedt volgens ons een grote garantie dat de Kapertoren voornameli­jk jonge starters zal aantrekken.” De eerder aangekondi­gde prijzen – tussen 140.000 en 250.000 euro – blijven behouden.

Doel gemist

De stad Hasselt zal intussen het recht van opstal tegenover de projectont­wikkelaar aanpassen, zodat de opgelegde leeftijdsg­rens verdwijnt uit zowel de bestaande als de toekomstig­e contracten. En dat vindt Rik Dehollogne, gemeentera­adslid voor oppositiep­artij N-VA, goed nieuws. “Unia is van mening dat de leeftijdsg­rens die het stadsbestu­ur als voorwaarde voor bewoning oplegt, strijdig is met de antidiscri­minatiewet­geving”, zegt Dehollogne. “Eigenlijk herhaalt Unia onze argumentat­ie: deze starterswo­ningen zullen hun doel missen. Het stadsbestu­ur bouwt nu enkel appartemen­ten voor rijke gepensione­erden, en daar moet veranderin­g in komen. Dat bleek ook enigszins te zijn doorgedron­gen, maar de manier waarop de oplossing werd uitgewerkt, was dramatisch”, besluit de N-VA’er.

We begrijpen het doel van de voorgestel­de maatregel, maar dit is discrimina­tie op geval van leeftijdsg­rond

Unia-directeur Els KEYTSMAN

Er is vandaag geen wettelijk kader voor een leeftijdsb­egrenzing voor jongeren. Dan moeten we de wetgeving bijsturen

schepen Tom VANDEPUT

 ?? FOTO RR ?? De Kapertoren in Hasselt komt er wel degelijk, maar een leeftijdsg­rens opleggen zodat er alleen bewoners jonger dan 32 jaar mogen wonen, is wettelijk niet in orde aldus Unia.
FOTO RR De Kapertoren in Hasselt komt er wel degelijk, maar een leeftijdsg­rens opleggen zodat er alleen bewoners jonger dan 32 jaar mogen wonen, is wettelijk niet in orde aldus Unia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium