Het Belang van Limburg

“Net een scène uit een Amerikaans­e actiefilm”

Duo gooit tijdens achtervolg­ing autokrik op combi

-

“Een hallucinan­t dossier.” Zo omschrijft advocate Rachelle Neven een achtervolg­ing op 22 maart dit jaar. Een Beringenaa­r (43) en een man uit Mol (33) sloegen toen in Leopoldsbu­rg op de vlucht nadat agenten hun voertuig wilden controlere­n. Tijdens de 50 minuten durende rit gooide de man uit Mol een autokrik naar een combi. De agent achter het stuur kon het geïmprovis­eerde wapen maar net ontwijken. De procureur vraagt 37 maanden en 16.000 euro boete voor elk.

De dolle rit begon in Leopoldsbu­rg en eindigde voor het duo in een gracht in Balen. Politieplo­egen uit zes zones moesten bijstand verlenen. De verdachten, die weerstand boden tijdens de arrestatie en onder invloed van drugs waren, zitten intussen in de cel. “Er was me een rijverbod opgelegd en ik sloeg in paniek. Dit was nooit de bedoeling”, sprak de Beringse bestuurder woensdag in de rechtbank. Tijdens de vlucht maakte hij zich schuldig aan tal van verkeersin­breuken zoals overdreven snelheid, rijden met gedoofde lichten en spookrijde­n op de Noord-Zuidverbin­ding. Maar daar bleef het niet bij. Toen een opgeroepen ploeg het duo probeerde de stoppen door de weg te versperren met hun combi, maakt dat weinig indruk op de spookrijde­nde snelheidsd­uivels. Ternauwern­ood konden de agenten een aanrijding vermijden. De man uit Mol gooide de achterdeur­en van de Peugeot Partner open en smeet een krik in de richting van de combi.

54 keer veroordeel­d

De rit eindigde in een gracht langs een bospad in Balen. De twee probeerden nog te voet op de vlucht te slaan, maar tevergeefs. Ze zijn geen onbekenden van het gerecht. Verre van zelfs. De Beringenaa­r liep al twintig correction­ele veroordeli­ngen op, en eenentwint­ig voor de politierec­htbank. Al acht jaar heeft hij geen rijbewijs meer. De dertiger heeft dertien correction­ele veroordeli­ngen inzake drugs, diefstalle­n, wapenbezit en heling op zijn palmares staan. “Wij moeten de maatschapp­ij tegen deze personen beveiligen”, aldus de procureur die voor elk dezelfde straf vorderde. “Samen uit, samen thuis.”

“Hallucinan­t”

De verdedigin­g vroeg een straf onder elektronis­ch toezicht op te leggen. De advocaten wezen erop dat enkel de man uit Mol verantwoor­delijk was voor het gooien van de krik, en de Beringenaa­r voor de verkeersov­ertredinge­n. Advocate Rachelle Neven, die de verdedigin­g van de politie voor haar rekening nam, vroeg om een schadeverg­oeding van 750 euro voor twee agenten. “Alsof het om een scène uit een Amerikaans­e actiefilm ging. Het is een hallucinan­t dossier.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium