Het Belang van Limburg

“Pindakaas en 15 paar sokken mee naar Parijs”

ROLAND GARROS DIT ZIT IN DE REISKOFFER VAN ELISE MERTENS

- Marc VERMEIREN

Met een halve finale op de Australian Open en drie WTA-titels in de rugzak vertrekt Elise Mertens vandaag naar Roland Garros. Wat sleept de 22-jarige uit Hamont-Achel naast dat fraaie palmares nog mee richting Parijs? Mertens opent haar koffer.

SOKKEN EN SCHOENEN

“Ik pak tussen de tien en de vijftien paar sokken mee. Gelukkig beschikt Roland Garros over een wasdienst. Zo’n gemalen baksteen krijg je bijna niet uit het textiel. Je levert je kleren in en die worden de dag nadien netjes gewassen weer afgeleverd. Iedereen op de hoofdtabel geniet van die service, al moet je op kleinere tornooien soms betalen. Meestal neem ik drie tot vier paar sportschoe­nen mee. Ik speel graag mijn wedstrijde­n met nieuwe spullen. Nadien gebruik ik die schoenen nog op training.”

STADSKLEDI­J

“Niet zoveel eigenlijk. Een jeansbroek en een kleedje. Twee, drie simpele outfits, maar dragen doe ik ze amper. Tijd om de stad in te trekken is er sowieso nauwelijks. Een hapje eten ’s avonds in een restaurant lukt sporadisch nog wel, afhankelij­k van het programma. Ook qua makeup houd ik het beperkt. Alleen tijdens een spelersfee­stje durf ik weleens wat mascara aan te brengen.”

RACKETS

“Meestal steek ik vijf, zes rackets in mijn bagage. De rackets op zich blijven dezelfde, maar naargelang het tornooi en de ondergrond is de spanning van de snaren anders. Mijn rackets zijn getuned, waar- door ze allemaal op dezelfde grammen zitten. In het midden van het seizoen switch ik naar nieuwe exemplaren.”

SERIES

“Ik vul de dode uren door naar ‘Thuis’ te kijken. Andere series volg ik op dit moment niet. Als iemand me een leuke tip kan geven: graag. Boeken lees ik nooit, maar met kruiswoord­raadsels kan ik uren zoet zijn. De iPad met bijhorende oortjes hoort er ook bij, natuurlijk. Voor een match mag de muziek best wel pittig zijn.”

OORDOPJES

“Een essentieel onderdeel van mijn bagage, die oordopjes. Op het vliegtuig gebruik ik ze vrijwel altijd. En soms durven hotelkamer­s ook weleens lawaaierig zijn. Een tijdlang heb ik een eigen hoofdkusse­n gebruikt, maar nu opteer ik eerder voor een soort reiskussen van een ietwat kleiner formaat.”

VOEDSEL

(lacht) “Vanuit België neem ik meestal een pot pindakaas mee. Ik weet dat het een Nederlands­e specialite­it is, maar anders moet je altijd confituur op je boterham doen. En choco of kaas eet ik eigenlijk niet. Dan is pindakaas een volwaardig alternatie­f.”

GELUKSBREN­GER

“Tijdens de matchen draag ik altijd de halskettin­g waar mijn oma en opa op staan. Ik ben qua verblijf niet zo’n moeilijke. Eén ding vind ik heel belangrijk op hotel: dat het raam open kan. Vaak heb je van die muffe tapijten op je kamer, en dan is het toch wel heerlijk als je een portie frisse lucht kan snuiven. En daarvoor durf ik aan de receptie gaan klagen.”

WIELRENNEN

Albasini zegeviert in Tour des

Fjords, Vanmarcke geeft op - De Zwitser Michael Albasini (Mitchelton-Scott) heeft zijn eerste zege van het seizoen beet in de Noorse Tour des Fjords (2.BC). Hij won de tweede etappe in de sprint. Sep Vanmarcke gaf op door de gevolgen van zijn valpartij van dinsdag. Fabio Jakobsen (QuickStep Floors) behoudt de leiderstru­i. (b) Zes Wanty-Belgen in voorselect­ie Tour - Wanty-Groupe Gobert heeft zijn veertienko­ppige voorselect­ie van de Ronde van Frankrijk bekendgema­akt. Onder hen vijf landgenote­n: Guillaume Van Keirsbulck, Frederik Backaert, Timothy Dupont, Pieter Vanspeybro­uck en Kevin Van Melsen. De ploegleidi­ng maakt na het BK in Binche zijn definitiev­e achtkoppig­e selectie bekend. (bvc)

TENNIS

Flipkens stoomt door naar kwartfinal­es in Nürnberg -

Kirsten Flipkens heeft zich geplaatst voor de kwartfinal­es van het WTA-tornooi in het Duitse Nürnberg (gravel/250.000 dollar). Flipkens versloeg in de achtste finales de Argentijns­e Nadia Podoroska (WTA 506) met 7-6 (8/6) en 6-2. (b) De Loore uitgeschak­eld in Lyon - Joris De Loore (ATP 351) is uitgeschak­eld in de achtste finales van het ATP-tornooi in Lyon (gravel/501.345 euro). Hij verloor met 7-6 (7/3) en 6-2 van de Fransman Gilles Simon (ATP 75). (b) Chung Hyeon moet passen voor Roland Garros - De Zuid-Koreaan Chung Hyeon moet met een enkelbless­ure passen voor Roland Garros. Hyeon verraste een paar maanden geleden met een halve finale op de Australian Open. (b)

BASKETBAL

NBA: Houston brengt stand in evenwicht tegen Golden State -

Houston heeft de stand in evenwicht gebracht in de finale van de Western Conference in de NBA tegen Golden State. De Rockets wonnen met 92-95 bij de Warriors, waardoor het 2-2 staat in de clash tussen het beste team uit de reguliere competitie en de titelverde­diger. (b)

VOLLEYBAL

Nations League: Yellow Tigers

verliezen van Japan - De Yellow Tigers (FIVB 13) hebben hun tweede wedstrijd op Japanse bodem in de Women’s Nations League verloren. In Toyota waren de Belgische dames een maatje te klein voor het gastland (FIVB 6): 0-3 (19-25, 20-25 en 19-25). Vandaag volgt nog een duel met de Verenigde Staten (FIVB 2). (b) Ook Red Dragons onderuit in Golden European League - De Belgische volleybalm­annen (FIVB 15) hebben hun tweede wedstrijd in de Golden European League verloren. Het team van bondscoach Andrea Anastasi ging tegen het thuisspele­nde Estland (FIVB 32) onderuit met 3-1 (25-16, 25-20, 27-29 en 25-17). (b)

ZWEMMEN

Japanse zwemmer Junya Koga

op doping betrapt - De Japanse zwemmer Junya Koga is betrapt op het gebruik van een verboden spierverst­erkend middel. De 30-jarige Koga zwom in 2009 nog naar de wereldtite­l op de 100 meter rugslag. Koga riskeert een schorsing van vier jaar, en mag al zeker niet deelnemen aan de Aziatische Spelen deze zomer. (b)

 ??  ??
 ??  ?? Bekijk het video-interview met Elise Mertens op hbvl.be
Bekijk het video-interview met Elise Mertens op hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium