Het Belang van Limburg

“Ik ga niet mee om Eden te plezieren”

THORGAN HAZARD, topschutte­r van Mönchengla­dbach, hoopt op plek bij laatste 23 Alleen Vertonghen blijft binnen

- Koen VAN UYTVANGE

Topschutte­r van Mönchengla­dbach, 33 basisplaat­sen en de speler met het op een na grootste aantal speelminut­en. Nadat hij aan de Gaverbeek zijn (voor)naam vestigde, doet Thorgan Hazard stilaan hetzelfde in Duitsland.

Een bijzonder beleefde jongen, Thorgan Hazard. Maar heel even kon hij zijn ergernis niet verbergen. VTM-collega Peter Morren vroeg hem of een plaats bij de 23 een positief effect zou hebben op zijn broer. Een volkomen onschuldig­e, goedbedoel­de vraag, maar ‘Hij Die Niet Voortduren­d Als Broer Van Bekend Wil Staan’ schoot in een kramp. “Vraag je nu of ik naar het WK ga om Eden te helpen? Als ik naar Rusland ga, denk ik wel dat Eden dat leuk zal vinden. Maar ik denk niet dat de trainer mij meeneemt om Eden een plezier te doen. Wel om de speler wie ik ben.” Dat laatste klopt natuurlijk wel. Thorgan Hazard heeft er een uitstekend seizoen op zitten. Een lang seizoen wel “want zonder Europees voetbal hadden we niet veel wedstrijde­n, wel veel trainingen.” Maar ook een boerenjaar. Behalve aangever van acht treffers kroonde Hazard zich met tien doelpunten tot topschutte­r van Mönchengla­dbach. Vijf daarvan vanaf de stip, waaronder tegen Bayern München, met 2-1 geklopt door Gladbach.

Beste seizoen

“Wat mijn spel en het aantal speelminut­en betreft, heb ik mijn Thorgan HAZARD

Rode Duivel beste seizoen achter de rug. Ik ben heel goed begonnen, kende vervolgens een mindere periode waarin de ploeg niet draaide. Maar ik heb het seizoen goed kunnen beëindigen. Alleen hebben we ons doel - Europees voetbal - niet kunnen behalen. Persoonlij­k, qua spel en speelminut­en, was het wel mijn beste seizoen uit mijn carrière.” Alleen Dortmund-ontdekking Pulisic zocht afgelopen seizoen vaker de een-tegen-eensituati­e op dan Hazard. “Mijn vooruitgan­g zit vooral in de toppers. Ik speelde ze én ik kon er beslissend in zijn. In vergelijki­ng met vroeger heb ik meer verantwoor­delijkheid gekregen in de ploeg. Zelfs toen ik er minder van bakte, bleef ik op het veld staan. Omdat de trainer wist dat ik op elk

Wat mijn spel en het aantal speelminut­en betreft, heb ik mijn beste seizoen achter de rug

moment het verschil kon maken. Dan is het in mijn ogen makkelijke­r om te presteren.”

Nog geen transfer

Hazard, tot 2020 onder contract, aast desondanks nog niet op een vertrek. Toen hij Zulte Waregem verliet, was hij de koning van het Regenboogs­tadion. Die status heeft hij in het Borussia-Park nog niet. “Ik groei, beetje bij beetje”, zegt Hazard, een zorgvuldig carrièrepl­anner. “Elk seizoen probeer ik beter te doen dan het vorige. Maar ik heb niet het gevoel dat ik boven de rest uitsteek. Ik heb nog veel te leren, bij Gladbach.” Zijn eerste doel is de definitiev­e lijst van 23 halen. Twee jaar geleden stond Thorgan op de reservelij­st. “Nu heb ik meer kans om erbij te zijn. Mijn status bij mijn club en de nationale ploeg is veranderd. Ik beschouw mezelf niet als een indiscutab­ele speler bij de nationale ploeg, maar ik vind wel dat ik het verdien. Al geldt dat voor alle spelers bij de 28.” Met negen waren ze, de Rode Duivels die gisteren buiten trainden onder het toeziend oog van bondscoach Roberto Martinez en zijn assistent Thierry Henry. De enige die binnen trainde, was Jan Vertonghen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium