Het Belang van Limburg

“Titel maakt rotseizoen goed”

Limburgers nemen 23 medailles mee naar huis Dylan Geybels pakt goud in eerste tumblingwe­dstrijd van 2018

- Gert SILLEN

Van de vier Belgische kampioensc­happen (trampoline, tumbling en acro op A- en B-niveau en toesteltur­nen voor jongens op B-niveau) en één Vlaams kampioensc­hap (toesteltur­nen voor meisjes op C-niveau) keerde de Limburgse delegatie met een karrenvrac­ht aan titels en eremetaal terug: zes gouden, zeven zilveren en tien bronzen medailles. Voor de meest verrassend­e Belgische titel komt Dylan Geybels in aanmerking. De 20-jarige gymnast uit HeusdenZol­der sprong in zijn allereerst­e tumblingwe­dstrijd van 2018 meteen naar goud bij de A-seniores.

“Na een operatie in januari was ik drie maanden buiten strijd, waardoor ik aan geen enkele provincial­e voorronde en het Vlaams kampioensc­hap heb kunnen deelnemen”, reageert Geybels. “Via een wild card, op basis van mijn prestaties van vorig jaar en mijn Belgische titel, mocht ik alsnog meedoen. Mijn operatie? Aan beide enkels is er extra botaanmaak tot stand gekomen. Door verkalking kreeg ik er bulten, waardoor er misvorming­en zouden optreden. Of het een beroepszie­kte is? Misschien kun je dat wel stellen. De enkels van tumblinggy­mnasten krijgen het met het afstoten en landen hard te verduren. Bijkomend punt is dat ik ook aanleg voor botaanmaak heb. Ik ben er al twee keer aan geopereerd. Mijn niveau van vóór de ingreep heb ik nog niet gehaald. De eindsalto’s lukken al stevig, maar de verbinding­en kunnen nog beter.”

Kracht en techniek

Dylan Geybels koos al op jonge leeftijd voor de Antwerpse club Klimop Merksem om zijn talent te ontwikkele­n. Drie à vier keer per week pendelde hij tussen Zolder en Antwerpen.

“Dat is nu verleden tijd. Ik studeer toegepaste economisch­e wetenschap­pen aan de universite­it en zit op kot in Antwerpen. Ik voel me meer ontspannen en moet minder in overdrive gaan. Wat de sportieve toekomst nog gaat brengen? Er is nog één wedstrijd. Dan zit dit rotseizoen erop. Gelukkig heeft het BK veel goedgemaak­t. Ik heb mijn allerbeste niveau nog niet bereikt. Als die blessure geen roet in het eten had gegooid, zou ik normaal in het voorjaar ook deelgenome­n hebben aan het Europees kampioensc­hap. Dat forfait ervaar ik wel als een gemiste kans. Om dat uit te wissen, mik ik op het volgende EK. Maar om de kloof met de internatio­nale top te dichten, zal ik nog meer moeten trainen. Bovendien weet ik dat ik nog stappen kan zetten, zeker op het vlak van kracht en techniek.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Dylan Geybels: “Na die enkelopera­tie in januari was ik drie maanden buiten strijd.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Dylan Geybels: “Na die enkelopera­tie in januari was ik drie maanden buiten strijd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium