Het Belang van Limburg

Evenepoel tegen de rest

Twaalf Limburgers aan de start van het BK

- Freddy VAES

Aanstaande zondag strijden de juniores in Lacs de l’Eau Dheure voor de nationale titel. Topfavorie­t Remco Evenepoel won dit seizoen al twaalf keer, waaronder een pak grote koersen. Twaalf Limburgers proberen de Brusselaar het vuur aan de schenen te leggen.

Makkelijk zal dat niet zijn. Evenepoel won een paar weken geleden met bravoure de Vredeskoer­s voor juniores en domineerde het afgelopen weekend in de driedaagse van Morbihan. Een Nations Cupwedstri­jd waarin hij de internatio­nale top in de vernieling reed. Iedereen zal zondag zijn wiel viseren. Maar gelukkig voor hem heeft hij het parcours mee. Een lastige omloop waarop sterke kerels het verschil kunnen maken.

Ongelijke strijd

“En toch moet ook die koers zondag gereden worden”, horen we van zijn Limburgse tegenstand­ers. Wie kent Evenepoel beter dan Milan Fretin? Hij was één van zijn ploegmaats in de Vredeskoer­s. “Uiteraard is Remco de topfavorie­t”, knikt Fretin, die twee jaar geleden nationaal kampioen bij de nieuweling­en werd. “Maar in een ongelijke strijd van één tegen allen zal hij het zeker niet gemakkelij­k krijgen. Ikzelf hoop goed te zijn, maar twijfel er wat aan. Na Tsjechië kreeg ik te kampen met darmproble­men. En dat is nu al twee weken het geval. Met als gevolg dat ik toch serieus verzwakt ben en ook niet voluit heb kunnen trainen. Aanvankeli­jk vond men de oorzaak niet. Gelukkig heeft een zoveelste bloedonder­zoek dinsdag voor duidelijkh­eid gezorgd. Sinds woensdag neem ik dus antibiotic­a Geen ideale omstandigh­eden. Toch laat ik het hoofd niet hangen. Misschien heeft die rustperiod­e me wel goed gedaan. Ik zou toch graag zondag mijn mannetje staan.”

Vorig jaar streden de nieuweling­en op hetzelfde parcours voor de driekleur. “Ik kon mijn titel op dat moment niet verdedigen, omdat ik toen in Hongarije zat om aan de Jeugdolymp­iade deel te nemen. Dus eigenlijk ken ik het parcours niet. Maar van horen zeggen weet ik wel dat het lastig is. Niet overdreven lastig. Eigenlijk een rondje dat me moet liggen. Omwille van mijn gezondheid­sperikelen heb ik het niet verkend. Maar daar is zondag nog tijd genoeg voor.”

Mountainbi­ke

Een opmerkelij­ke naam in de Limburgse selectie is die van veldrijder Ryan Cortjens. Vooral omdat hij nog quasi geen wegwedstri­jden reed. “Zo is dat”, knikt hij. “Ik heb aan een aantal mountainbi­kewedstrij­den deelgenome­n omdat ik daar meer plezier aan beleef. Maar conditione­el ben ik in orde en hoever me dat brengt, zullen we zondag wel zien. Het parcours ken ik een beetje. Ik reed er vorig jaar bij de nieuweling­en en werd toen 24ste. Geen superresul­taat, maar ook geen ramp. Zondag hoop ik beter te doen. Of Evenepoel al bij voorbaat gewonnen heeft? Hij is de te kloppen man. Maar ik ben iemand die me tijdens een wedstrijd van andere renners niets aantrek en mijn eigen koers rijd. En stel dat ik voorop geraak met Evenepoel? Dat is het een uitdaging om hem te blijven volgen”, besluit Cortjens.

 ?? FOTO FV ?? Gentleman Evenepoel op het podium in de Ster.
FOTO FV Gentleman Evenepoel op het podium in de Ster.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium