Het Belang van Limburg

“Grote kans op halve finale”

Dirikx-Damen aan de slag op wereldbeke­r in Beringen

- Frederik BAETEN

Zaterdag vindt in Beringen de derde wedstrijd plaats van de UCI-wereldbeke­r cyclobal. Twee teams van de organisere­nde thuisclub HZG Beringen wagen hun kans tegen de Neymars en Ronaldo’s van het Europese cyclobal. Brecht Damen (28) en Niels Dirikx (28) mikken zowaar op een plek in de halve finales. Dirikx: “Nooit was de kans om in de halve finale te geraken zo groot.”

In totaal nemen zaterdag tien ploegen deel aan de GP van Beringen. Naast het duo DamenDirik­x strijdt ook het duo Tim Primavesi en Bjorn Stockmans uit Beringen voor een plek in de halve finales. Voor de eindzege zal het wellicht gaan tussen de teams van het Duitse Obernfeld en het Oostenrijk­se Höchst.

Niels Dirikx: “Die twee teams behoren tot de absolute wereldtop. Maar van plaats drie tot en met plaats acht ligt alles open. Daar zitten wij ook ergens tussen. En door een goede reeksindel­ing, te danken aan onze vijfde plek op het WK, lagen de kaarten nog nooit zo goed om door te stoten naar de halve finales.”

Het duo Damen-Dirikx heeft wel nog geen wereldbeke­rmanche in de benen. Dirikx: “Bewust. We hebben aan de UCI gevraagd om vooral in het najaar wereldbeke­rs te mogen spelen. Kwestie van in topvorm te zijn als het WK in Luik eraan komt. Dat staat uiteraard met rood omcirkeld. In het voorjaar spelen we vooral competitie in België, maar hier hebben we slechts een paar sterke tegenstand­ers. En sparren tegen goede buitenland­se ploegen zat er ook niet in, omdat zij wel in grote en sterke competitie­s spelen. Dat wil niet zeggen dat we nu niet in vorm zijn.”

Blijven investeren

Beide Beringenar­en zitten op hun 28ste op het toppunt van hun kunnen, maar geloven ook dat er nog rek zit op hun prestaties. Damen: “Cyclobal is een ervaringss­port. De topduo’s schommelen qua leeftijd rond de dertig. Zolang je bereid bent om te blijven reizen en te investeren in de kleinste details, kan je groeien. We werken allebei voltijds (Dirikx is leerkracht L.O. en Damen elektricie­n, nvdr.). Bijna al onze vrije tijd gaat naar de sport.”

Kostenplaa­tje

Het Zwarte Goud Beringen speelt voor het tweede jaar op rij gastheer voor een officiële wereldbeke­rwedstrijd van de UCI. Damen en Dirikx hebben daarin meer dan een handje in toegestoke­n.

“We hebben als club aan de UCI 2500 euro moeten betalen om een wereldbeke­r naar hier te halen. Dat is één zaak. Voorts moet je nog aan een resem verplichti­ngen voldoen. De deelnemend­e ploegen dragen de kosten voor hun verblijf sinds dit jaar wel zelf. Dat maakt het wel een stuk draaglijke­r voor de organisere­nde clubs”, besluit Dirikx.

Het spektakel in het Beverke (Beverpad 15, Beringen) begint zaterdag om 11.30u. De finales beginnen om 18.30u.

 ?? Foto DD ?? Niels Dirikx en Brecht Damen.
Foto DD Niels Dirikx en Brecht Damen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium