Het Belang van Limburg

Nog tot augustus aanschuive­n op E313

Gigantisch­e files door werken aan afrittenco­mplex Beringen 26

- Zahra BOUFKER/Roger VANHOUDT

File van Tessenderl­o tot Beringen, van Lummen tot Beringen en van Zolder tot Lummen, waardoor het Klaverblad volledig dichtslibt. Tot afgrijzen van alle bestuurder­s en vrachtwage­nchauffeur­s die van Hasselt naar Antwerpen of omgekeerd moeten, is het dezer dagen telkens weer hetzelfde liedje. Hoofdschul­dige: de werken aan het open afrittenco­mplex Beringen 26. “En die werken duren nog tot eind augustus”, zegt Veva Daniëls van Wegen en Verkeer.

Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum bevestigt wat alle Limburgse autopendel­aars richting Antwerpen al lang weten: het fileleed is de jongste weken enorm toegenomen. “De files beginnen ’s morgens vrij vroeg al, en ook de avondspits vat al vroeger aan”, weet hij. “Ook overdag hebben er de voorbije dagen vaak files gestaan.”

En het ziet er niet naar uit dat er meteen een oplossing in zicht is. Op 9 april startte de eerste fase van de werken op de autosnelwe­g met aanpassing­en aan het Lummense Klaverblad. “Voor het verkeer komende van Antwerpen, Leuven en Luik werden de in- en uitvoegstr­oken verlengd en in sommige gevallen verbreed”, legt Veva Daniëls uit. “Die werken gebeurden voornameli­jk ’s nachts zodat de verkeershi­nder beperkt bleef.” Op zaterdag 12 mei startte fase 2 van de aanleg van de spitsstrok­en tussen het Klaverblad in Lummen en het op- en afrittenco­mplex 26 Beringen. Nu wel overdag. Het gevolg laat zich raden: gigantisch­e files. “De aannemer heeft nog maanden werk op de E313 richting Antwerpen. Zolang moet het verkeer er in beide richtingen over twee versmalde rijstroken blijven rijden.”

Wat je als burgemeest­er aan de files kan doen? Vraag dat eens in Gent, Antwerpen of Hasselt Maurice WEBERS Burgemeest­er van Beringen

Kettingrea­ctie

De miserie beperkt zich niet alleen tot Beringen. Doordat het verkeer richting Antwerpen voor de versmalde rijstroken stokt, loopt ook het verkeer dat op het Klaverblad vanaf de E314 op de E313 wil invoegen, hopeloos vast. Ook dat was de voorbije weken dagelijkse kost. Gevraagd naar alternatie­ve routes, bleef Wegen en Verkeer het antwoord schuldig. Toch zijn die er, zeker voor de inwoners van Beringen die nu vanuit Hasselt moeten doorrijden tot Tessenderl­o om daar de snelweg te verlaten. “Wat je als burgemeest­er aan de files kan doen? Vraag het eens in Antwerpen, Gent of Hasselt”, antwoordt burgemeest­er Webers van Beringen. “Zelf gebruik ik als alternatie­f de oude weg Beringen-Lummen. Dan ben je het Klaverblad voorbij als je de autosnelwe­g oprijdt. Dat gaat vlot.”

 ?? FOTO RV ?? Aanschuive­n op de E313: in Beringen is het dagelijkse kost.
FOTO RV Aanschuive­n op de E313: in Beringen is het dagelijkse kost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium