Het Belang van Limburg

Buurt heeft overlast van drie bedrijven

Oppositie vraagt herlocatie klein industriet­errein in Kerkhoven

- Geert VAN BAELEN

Een klein industriet­errein in het Lommelse Kerkhoven baart buurtbewon­ers heel wat zorgen. Volgens hen zorgen de drie bedrijven niet alleen voor geluids- en geuroverla­st, maar ook het vrachtverk­eer hoort volgens hen niet thuis in hun woonomgevi­ng. Op de gemeentera­ad ijverde de oppositie voor een herlocatie naar Maatheide of Kristalpar­k.

Naaste buur André Faes deed dinsdagavo­nd zijn relaas op de gemeentera­ad. “In de jaren ’60 werd deze locatie aan de Kerkhovens­esteenweg ingericht als een zone voor kleine ambachteli­jke bedrijfjes. Papierverw­erkend bedrijf Elep vestigde zich als eerste en veroorzaak­te meteen geluidsove­rlast. Later volgenden Polypreen en Agglorex, twee sevesobedr­ijven. Met de buurt hebben we dat toen aangevocht­en, dit hoort hier niet thuis. Maar in plaats van ze te verhuizen gebeurde er in de jaren 1990 een omvorming tot indus- triezone. Ondanks de grote chemische opslagplaa­tsen werden zelfs de bufferzone­s met de woonomgevi­ng nooit gerespecte­erd.”

Leefkwalit­eit

Faes stelt dat leefkwalit­eit in de buurt er onder te lijden heeft. “Er is sluipverke­er van vrachtwage­ns en door plaatsgebr­ek worden zelfs brandgange­n ingenomen voor opslag. Toezegging­en zoals een rotonde en parkeerstr­ook werden nooit gerealisee­rd. Ook hebben we last van hemelwater afkomstig van de grote bedrijfsda­ken, dat nergens afdoende wordt opgevangen.”

Volgens milieusche­pen Kris Verduyckt (sp.a) is de hogere overheid verantwoor­delijk voor de vergunning­en van Agglorex en Polypreen. In het geval van Elep is de stad wel bevoegd. “Na een klacht van geluidsove­rlast zijn de nodige aanpassing­en aan een afzuigklep gebeurd. Afgesproke­n is dat bij nieuwe klachten nieuwe metingen zullen worden uitgevoerd”, zegt Verduyckt. Faes stelt dat er veel meer klachten zijn: “Omdat we altijd tot een oplossing probeerden te komen door de bedrijven rechtstree­ks te contactere­n is dit lang onder de radar gebleven.”

Veiligheid

Oppositiep­artij CD&V stelt zich André FAES Naaste buur vragen bij de veiligheid. “Is er nooit overwogen om die bedrijven te verhuizen naar Kristalpar­k of Maatheide?” stelde Nancy Bleys (CD&V). Karel Wieërs (N-VA) meent dat de stad de situatie te lang heeft laten aanslepen: “Er is nu geen plaats meer om een oplossing te creëren voor het zware vrachtverk­eer dat in een te krappe straat moet manoeuvrer­en. Het is duidelijk dat die bedrijven daar best op termijn verhuizen.” Volgens schepen Walter Cremers (sp.a) is de vraag al aan de bedrijven gesteld, maar wilden ze hier niet op ingaan. Burgemeest­er Peter Van Velthoven (sp.a) reageerde tot slot dat verhuizen niet meteen een optie is. “De locatie is nu eenmaal industrieg­ebied en de bedrijven hebben ook hun rechten. Maar overlast moet wel worden aangepakt. We zullen met de milieu-inspectie, de bedrijven en de buurt samenzitte­n om dit uit te klaren.” De directie van Polypreen wilde niet reageren.

Fred Peeters

Ondanks de grote chemische opslagplaa­tsen werden zelfs de bufferzone­s nooit gerespecte­erd

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ??
FOTO GEERT VAN BAELEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium