Het Belang van Limburg

An Christiaen­s: “Afrit E313 is oververzad­igd”

- Timmie VAN DIEPEN

“Er moet dringend iets gebeuren om de veiligheid aan de afrit van de E313 in Hoeselt en Bilzen te verhogen.” Dat zegt Vlaams Parlements­lid An Christiaen­s (CD&V). Op werkdagen staan er regelmatig files tot op de pechstrook van de snelweg en dat leidt tot erg gevaarlijk­e situaties.

“Zuid-Limburg bleef lange tijd onder de Vlaamse fileradar, maar het fileleed heeft ook deze regio bereikt”, zegt Christiaen­s. “De verzadigin­gsgraad van de E313 neemt toe en bestuurder­s die gebruikmak­en van afrit 31 zijn daar dagelijks getuige van. Zeker op werkdagen kan de afrit Bilzen-Hoeselt de toevloed aan wagens niet slikken. Autobestuu­rders die uit de richting van Hasselt komen, schuiven tot ver op de pechstrook aan en het achterligg­ende verkeer wordt verrast. Het grote snelheidsv­erschil tussen de voertuigen op de snelweg en het stilstaand­e verkeer leidt tot zeer gevaarlijk­e situaties.”

Lokale wegen

Volgens Christiaen­s moet er dringend actie worden ondernomen. “In 2016 werd een actieplan opgesteld om de 40 meest filegevoel­ige afritten in Vlaanderen aan te pakken. Afrit 31 van de E313 kwam niet voor in deze lijst en daarom werden geen maatregele­n getroffen. Maar de problemen stapelen zich op en bestuurder­s lopen steeds meer risico. Ik vraag de minister om dit op korte termijn aan te pakken.” “De uitvoegstr­ook van afrit 31 is nu vrij kort en een verlenging zoals dat op andere plaatsen gebeurt, is een mogelijke oplossing. In het verderop gelegen Tongeren werd de knoop ontward door uitritten te verlengen en op te splitsen bij de heraanleg van het op- en afrittenco­mplex. Maar ook als ingrijpend­e werken niet meteen mogelijk zijn moeten veiligheid­smaatregel­en genomen worden”, vindt Christiaen­s. “Een oplossing is ook in het belang van de drukte op de lokale wegen. De afrit BilzenHoes­elt ontsluit ook delen van Riemst en Tongeren. Door de drukte, rijden steeds meer wagens noodgedwon­gen door naar de afrit in Tongeren, om zich dan via de gewestwege­n een weg te banen naar hun bestemming.”

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laat weten dat hij het probleem zal nagaan, maar dat de afrit inderdaad niet voorkomt op de lijst met meest filegevoel­ige afritten. “We handelen eerst waar de nood het hoogst is”, aldus Weyts.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Elke dag staat er ’s avonds een lange file op de pechstrook voor de afslag naar Bilzen en Hoeselt.
FOTO TOM PALMAERS Elke dag staat er ’s avonds een lange file op de pechstrook voor de afslag naar Bilzen en Hoeselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium