Het Belang van Limburg

Studenten ruimen zwerfafval op na “goed verlopen presesverk­iezingen”

- Dirk JACOBS

Met een gezamenlij­ke opkuisacti­e door alle studentenv­ereniginge­n is gisteren een punt gezet achter vijf weken presesverk­iezingen op de universita­ire campus in Diepenbeek. De feestweken zelf worden door buren en het gemeentebe­stuur als “goed” bestempeld. “Na de eerste week, toen er geluidshin­der was, is er snel bijgestuur­d en waren de problemen van de baan”, klinkt het.

“Er zijn tien zakken opgehaald in de ruime buurt van de campus”, vertelt UHasselt-woordvoerd­er Thomas Vandenreyt. “We hebben in vier richtingen geprobeerd om al het zwerfafval te verwijdere­n en dat is aardig gelukt.”

Patrick Surinx wil namens de buurt de studenten dan ook bedanken: “Eigenlijk zijn er alleen tijdens de eerste week van de verkiezing­en op donderdag serieus wat opmerkinge­n over geluidsove­rlast geweest. We verzamelde­n elke week de mening van de buurt en over vandalisme werd met geen woord gerept. Ik moet zeggen dat de stewards op dat vlak geweldig werk hebben geleverd, ook al komen die mensen soms handen te kort om alle groepjes rustig weer naar hun kot te begeleiden. Eigenlijk is het gebeuren voor en na een fuif onze grootste bekommerni­s, het hele academieja­ar door. Het indrinken zorgt voor een luidruchti­ge optocht richting campus omdat er dan nog geen stewards actief zijn. En als ze terug op hun kot zijn, durft er wel eens een afterparty te volgen. Daar willen we volgend academieja­ar graag werk van maken.” Tijdens de eerste week waren er drie oproepen van overlast op straat en tien voor de fuif op donderdag wegens geluidsove­rlast. “Van die tien oproepen kwamen er zeven uit Godsheide”, zegt burgemeest­er Patrick Hermans (PUUR). “Na de eerste week hebben we beslist om de vergunning­en voor de volgende fuiven aan te passen van 98 naar 95 decibel. Dat was ook de voorbije jaren zo en dat resulteerd­e in twee probleemlo­ze weken. Alleen in week vier telden we nog eens drie oproepen wegens overlast op straat en één voor geluidsove­rlast door muziek. In de slotweek waren er geen klachten.”

Iedereen op scherp

“Buiten de uitschuive­r van de eerste week zijn we in het algemeen tevreden over het verloop van de presesverk­iezingen. Ook de feestbegel­eiders hebben hun nut opnieuw bewezen. We realiseren ons dat we nooit presesverk­iezingen zonder overlast zullen bereiken. Maar dankzij gezamenlij­ke inspanning­en hebben we wel vijf weken feest gehad waarmee echt iedereen kan leven. Toch zullen we ook volgend academieja­ar iedereen weer op scherp zetten om hetzelfde resultaat te bereiken.” Verder waren er tijdens de feestweken nog een twintigtal onmiddelli­jke inningen voor het fietsen zonder fietsverli­chting, twee processen-verbaal voor sturen onder invloed van alcohol en één voor rijden onder invloed van drugs.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? In totaal verzamelde­n de studenten gisteren tien volle zakken met zwerfvuil.
FOTO SVEN DILLEN In totaal verzamelde­n de studenten gisteren tien volle zakken met zwerfvuil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium