Het Belang van Limburg

Bezoekers leren over eten op bioboerder­ij voor werkstraff­en

151.000 euro om van Alverberg biobelevin­gsboerderi­j te maken

- Caroline VANDENREYT/Benny JANS

De ene dag werken ze met een tiental alternatie­f gestraften, jongeren die schoolmoe zijn of langdurig werklozen, de andere dag zijn het er hooguit twee of drie. Maar vanaf nu is De Alverberg in Kortessem officieel ook een ‘biobeleefb­oerderij’, waar iedereen een kijkje kan komen nemen en waar je kan opsteken waar ons vlees vandaan komt en waar de dagelijkse groenten echt geteeld worden. Zo’n 151.000 euro Vlaams, provinciaa­l en gemeenteli­jk geld hebben ze daarvoor gekregen. Zondag zetten ze dat nog eens extra in de kijker met een belevingsd­ag voor het grote publiek. “Niet te vergelijke­n met stoemp van wortelen uit de winkel. Je moet dat echt proeven”, beschrijft Estvan (36) het resultaat van zijn dagelijkse werk op bioboerder­ij De Alverberg in Kortessem. Door een psychose kan hij moeilijk nog op de gewone arbeidsmar­kt terecht, vertelt de Wellenaar eerlijk. Hij heeft het geprobeerd, maar op zijn laatste succesvoll­e stagedag wilden ze het toch niet meer. Maar hier, tussen de tomatenste­kken en de schrokkend­e varkens, komt Estvan opnieuw aan de bak. “Ik ben de groentenma­n, vanaf de zaadjes tot de oogst. Dat ligt me wel. Er zijn er bij die het verschil niet kennen tussen onkruid en plantjes zodra het hier begint te kiemen, maar ik vind er mijn weg wel in. Op dit moment zijn het vooral de tomaten en de wortelen waarmee ik mijn werk heb. Maar echt, zodra je die eigen wortelen geproefd hebt...”

Met geld van justitie en landbouw zijn ze hier grotendeel­s aan de slag, want De Alverberg dient ook als plek om een alternatie­ve straf uit te doen. Onder toezicht van ‘de boer’ zijn die gasten hier dan bezig met de varkens, schapen, koeien en kippen. “Maar met geld van Europa, Vlaanderen, de provincie, Kortessem en Borgloon hebben we nu de stap gezet naar ‘biobeleefb­oerderij’. We willen mensen vooral opnieuw in contact brengen met de landbouw, hen laten beseffen waar hun voedsel vandaan komt en wat voor werk daarin kruipt”, zeggen gedeputeer­den Inge Moors en Ludwig Vandenhove.

“Mensen kunnen hier gewoon vrij en gratis komen kijken, van dinsdag tot zaterdag. Want velen weten niet meer hoe een boerderij werkt. We hebben ook elf educatieve pakketten ontwikkeld. Zoals over het varken. Je kan bij de varkens zelf gaan kijken, oplossen uit welk deel een kotelet of ham komt en zelfs uitzoeken waarvoor het varken nog allemaal gebruikt wordt. Zelfs als je veganist of vegetariër bent, gebruik je toch nog regelmatig varken: van shampoo en badparels tot tuinhandsc­hoenen. Zo’n 187 producten eigenlijk”, zegt Inge Nevelsteen van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.

Die info vind je nu allemaal op belevingsp­aden en borden op de hoeve. Met het nieuwe geld hebben ze ook een moderne schapensta­l gebouwd en ze gaan met de schapen vanaf nu de baan op om de ruilverkav­eling van Jesseren ecologisch te ‘beheren’.

Zelfs als je veganist of vegetariër bent, gebruik je toch nog regelmatig varken: van shampoo en badparels tot tuinhandsc­hoenen

Inge NEVELSTEEN Regionaal Landschap

→ Landschaps­doedag, 27 mei, De Alverberg, Opeindestr­aat 128, Kortessem, vanaf 13.30 uur

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ?? Op boerderij De Alverberg leer je alles over voeding. Zondag is er een belevingsd­ag voor het grote publiek.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX Op boerderij De Alverberg leer je alles over voeding. Zondag is er een belevingsd­ag voor het grote publiek.
 ??  ?? “Ik steek overal met plezier een handje toe, maar de groenten zijn mijn specialite­it”, zegt Estvan.
“Ik steek overal met plezier een handje toe, maar de groenten zijn mijn specialite­it”, zegt Estvan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium