Het Belang van Limburg

‘De Kus’ is nieuw kunstwerk van Koen Vanmechele­n aan Brustempoo­rt

-

De Brustempoo­rt is vanaf nu het decor van ‘De Kus’, een indrukwekk­end beeld van Koen Vanmechele­n. Uit erkentelij­kheid voor de Truiense kippenkuns­tenaar kocht de stad het kunstwerk van zo’n 6 meter hoog voor 150.000 euro.

De opdracht voor de creatie van dit kunstwerk werd vorig jaar in april gegeven. Het zou op het vernieuwde Sint-Martenplei­n een prominente plaats krijgen. Maar omdat de werken daar uitgesteld werden tot het voorjaar van 2019, kreeg het kunstwerk nu een centrale plaats aan de Brustempoo­rt. Het beeld bestaat uit twee zwaarden die in de grond steken en samen een kruis vormen. Zo versmelten ze tot een ‘kus’, een metafoor voor liefde en verzoening. Op het ene zwaard prijkt een bronzen haan, terwijl het andere zwaard de beeltenis draagt van een gouden hen. Zij symboliser­en het ontstaan van de menselijke domesticat­ie en hoe genezing kan voortvloei­en uit een ontmoeting.

Extra sfeer

‘De Kus’ is het eerste kunstwerk van Vanmechele­n dat de stad zelf kocht voor 150.000 euro. In SintTruide­n zijn er nog een heleboel andere werken van hem te bewonderen, maar die kwamen er op privé-initiatief. Voor de inkomhal van het Sint-Trudozieke­nhuis staat bijvoorbee­ld ‘Infinity’, een reuzegroot ei, en in Villa Rosa pronkt een wand met 3.000 glazen eieren.

“Met ‘De Kus’ investeren we verder in kunst in de publieke ruimte. Dat brengt inwoners en bezoekers op een laagdrempe­lige manier in contact met cultuur. Het zorgt bovendien voor meer beleving en extra sfeer in onze heringeric­hte binnenstad”, zegt schepen van Cultuur Johan Mas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium