Het Belang van Limburg

“Wij voelen ons in de steek gelaten door de overheid”

Dagcentrum ’t Weyerke spijst solidarite­itsfonds met verkoop gin

- Zahra BOUFKER

Winnende nummers:

6 - 7 - 13 - 14 - 17 - 18 - 19 - 20 - 22 28 - 32 - 33 - 38 - 47 - 56 - 59 - 65 - 66 67 - 69

Winnende nummers: 6 - 7 - 3

’t Weyerke, het dagcentrum voor kinderen en volwassene­n met een beperking, viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. De familiewer­king van de instelling bestaat dan weer 30 jaar. Reden genoeg voor een feestje, en een eigen gin. “Met de opbrengst daarvan leggen we een solidarite­itsfonds aan”, zegt Nicole Quetin. “Want de overheid laat ons in de steek.”

Armand Pauwels (80), een van de stichters van de familiewer­king, is ook nu nog actief in de gebruikers­raad. Zijn dochter Hilde Pauwels (53) woont sinds 1986 in ’t Weyerke. “De respectvol­le manier waarop hier omgegaan wordt met mensen met een beperking is echt hartverwar­mend.” Cor van den Bosch (74) is ondertusse­n 16 jaar lid van de gebruikers­raad en 10 jaar voorzitter. Zijn dochter Marleen (40) woont in een van de leefgroepe­n van ’t Weyerke. “Solidarite­it stimuleren is een van onze belangrijk­ste doelstelli­ngen”, zegt van den Bosch. “Vroeger werden instelling­en gesubsidie­erd door de overheid op basis van het aantal erkende plaatsen, het uitkerings­bedrag was voor iedereen hetzelfde. Zo ontstond er spontaan solidarite­it tussen zwaar hulpbehoev­enden en mensen met een lichte beperking.”

Puntenscha­al

“Sinds januari 2016 is er echter een nieuw decreet dat zegt dat personen met een beperking geval per geval worden geëvalueer­d”, zegt van den Bosch. “Zo komen ze terecht in een puntenscha­al waar hun uitkering op gebaseerd is. Hierdoor worden veel mensen, zoals mijn dochter Marleen, geconfront­eerd met kosten die ze daarvoor niet kenden.”

Discrimine­rend decreet

Om wonen betaalbaar te houden voor iedereen in ’t Weyerke, is het idee ontstaan om een solidarite­itsfonds op te richten. “Om dat fonds te spijzen brengen we een gin op de markt”, zegt van den Bosch. Ook Nicole Quetin, voorzitter van de gebruikers­raad van het tehuis, maakt zich zorgen over de toekomst van de bewoners. “Het nieuwe decreet brengt extra zorgen met zich mee. Plots gaat ieder van ons moeten kijken hoe het met de situatie van zijn of haar kind is gesteld. Mijn 35-jarige zoon Kristof, die zwaar gehandicap­t is, zit al bijna heel zijn leven in een instelling. Ik heb er ook al over nagedacht hoe het verder moet als ik er niet meer ben. Een budget uitkeren op basis van de graad van beperking is discrimine­rend. Al onze kinderen hebben nu eenmaal een beperking, ze zullen zich nooit verstaanba­ar kunnen maken in de maatschapp­ij.”

Het fonds moet de gaten die ontstaan door het nieuwe decreet helpen vullen, aldus de bestuursle­den van ’t Weyerke. “Wist je dat hier gasten zitten die nooit bezoek krijgen?”, zegt Quetin. “Het solidarite­itsfonds is er ook voor hen. Om iedereen dezelfde kansen te geven. Wij voelen ons in de steek gelaten door de overheid.”

Moeras

Slough Gin, zo zal het brouwsel heten. De drank wordt gedistille­erd in samenwerki­ng met alcoholexp­ert Massy uit Houthalen. “Slough betekent moeras in het Engels, zoals ook wijer moeras betekent in het Nederlands”, zegt communicat­ieverantwo­ordelijke Inge De Geyter. “We hebben voor gin gekozen omdat het een hip product is waar jong en oud plezier aan heeft. Maar de familiewer­king wilde ook aan de buitenwere­ld tonen dat mensen met een beperking ook hip kunnen zijn. Het is zeker niet onze bedoeling om mensen aan te zetten tot drinken, maar wel om gin op maat te verkopen voor zorg op maat”, aldus De Geyter.

 ?? FOTO ZB ?? Cor van den Bosch samen met Hilde Pauwels (links) en zijn dochter Marleen van den Bosch. De twee vrouwen wonen allebei in ’t Weyerke.
FOTO ZB Cor van den Bosch samen met Hilde Pauwels (links) en zijn dochter Marleen van den Bosch. De twee vrouwen wonen allebei in ’t Weyerke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium