Het Belang van Limburg

Levenslang voor vrouw die Achelaar met zoutzuur overgoot

- Thomas JANSEN

BRISTOL - Berlinah Wallace (48), de Britse vrouw die haar ex Mark Van Dongen met zoutzuur overgoot, is door de rechtbank in Bristol veroordeel­d tot een levenslang­e celstraf. Dat komt in Groot-Brittannië neer op 24 jaar cel. Na 12 jaar kan Wallace wel al een aanvraag indienen om vervroegd vrij te komen. “Veel te weinig, maar ik zal ermee moeten leren leven”, zegt de vader van het slachtoffe­r.

De jury oordeelde dat de daad van Berlinah Wallace “pure horror” was. “Uw intentie was om Mark zodanig te verminken en te mishandele­n dat hij niet meer aantrekkel­ijk zou zijn voor andere vrouwen”, luidde hun oordeel. “Mark had geen enkele kans om uw aanval te ontwijken.” Daarmee verwees de jury naar het feit dat Mark Van Dongen in de nacht van 23 september 2015 nietsvermo­edend lag te slapen, toen zijn ex de kamer binnendron­g en een glas zoutzuur over hem heen gooide. De Achelaar raakte zwaar verbrand en verloor een oog, een oor en een been.

“Veel te weinig”

Na een lange strijd van 15 maanden pleegde Marc op 2 januari 2017 euthanasie in het Mariazieke­nhuis in Overpelt. Na zijn overlijden werd Wallace beschuldig­d van moord, maar daar werd de Britse vorige week voor vrijgespro­ken. Ze werd wel schuldig bevonden aan “het bewust gooien van een bijtende vloeistof ”. Daarvoor moet ze 24 jaar in de cel, maar na 12 jaar kan ze een eerste keer om haar vrijlating vragen. Marks vader Kees Van Dongen vindt dat “veel te weinig”. “Ik had gehoopt dat ze effectief levenslang zou vastzitten. Dat ze na 12 jaar al kan vrijkomen, zint me niet. Maar ik zal me er moeten bij neerleggen nu, en mijn leven van dag tot dag weer oppikken. Ik ben doodop, en heb het de voorbije zes weken enorm zwaar gehad”, zegt Kees. Volgens de lokale politie is het de eerste keer dat iemand in Groot-Brittannië levenslang krijgt voor een aanval met een bijtend zuur.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Berlinah Wallace kan na 12 jaar al een aanvraag doen om vervroegd vrij te komen.
FOTO HBVL Berlinah Wallace kan na 12 jaar al een aanvraag doen om vervroegd vrij te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium