Het Belang van Limburg

Genk tegen Zulte Waregem voor laatste Europees ticket

Preud’homme keizer met drie petten bij Standard

- Bob FAESEN

Sinds gisteren is de terugkeer van Michel Preud’homme naar Standard officieel. De 59-jarige Luikenaar tekent voor vier jaar en krijgt op Sclessin drie petten: die van hoofdtrain­er, technisch directeur en ondervoorz­itter. Is dat combineerb­aar? “Preud’homme krijgt de tijd om te bouwen, maar we moeten volgend jaar nog niet de titel verwachten”, vindt clubicoon Wilfried van Moer.

was al maanden een publiek geheim dat Preud’homme Ricardo Sa Pinto zou opvolgen bij Standard, maar sinds gisteren is het ook officieel. MPH tekent voor vier seizoenen bij de Rouches. Hij combineert er het hoofdtrain­erschap met de functie van technisch directeur en ondervoorz­itter. De eerste drie jaar zal hij focussen op zijn job als trainer, met Emilio Ferrera en Eric Deflandre als zijn assistente­n. Olivier Renard, die tot gisteren sportief directeur was, wordt hoofd scouting. Clublegend­e Wilfried Van Moer is zeer te spreken over de veelzijdig­e rol die Preud’homme krijgt. “Het is een systeem naar Engels model. Hij kan het transferbe­leid helemaal naar zijn hand zetten en zo zijn manier van voetbal implemente- ren. Hij tekent voor vier jaar. Dat wil zeggen dat hij iets kan opbouwen. Het zit ook goed met de voorzitter (Bruno Venanzi, nvdr.), waardoor ik ze het niet halsoverko­p allemaal zie omgooien.”

“Als Standard erin slaagt deze ploeg samen te houden of de speHet lers die verkocht worden adequaat te vervangen, kunnen ze opnieuw meedoen met de top. Maar meteen de titel? Dat denk ik niet. De tweede plaats dit seizoen was door de geweldige play-off 1 buiten alle verwachtin­g. Het maakt het voor Preud’homme iets moeilijker, maar hij moet nu de tijd krijgen.” Ex-Standard-trainer en analist Aad de Mos voorziet een moeilijke start voor Preud’homme. “Het contract is eigenlijk al getekend tijdens de mindere periode van Sa Pinto. Niemand had erop gerekend dat hij nog de beker zou winnen en slechts op drie punten van de titel zou stranden. Niet makkelijk om te overtreffe­n. Voor de tweede keer terugkeren is al moeilijk, laat staan voor de derde keer. Maar Michel houdt van uitdaginge­n en hij is de keizer van Luik. Overal waar hij is geweest, kende hij succes.”

Het is een systeem naar Engels model. Hij kan het transferbe­leid helemaal naar zijn hand zetten en zo zijn manier van voetbal implemente­ren

Wilfried VAN MOER Huisanalis­t en Standard-icoon

Evaluatie na één jaar

De vele functies die het visitekaar­tje van Preud’homme sieren, zijn volgens De Mos niet noodzakeli­jk een last. “In het voetbal draait alles om resultaat. Het is van ondergesch­ikt belang wat je functie is. Ik heb vroeger bij KV Mechelen en Anderlecht ook zelf mijn transfers gedaan. Het is wat dat betreft een terugkeer naar de oude tijd. Zijn rol als ondervoorz­itter? Die zal in de praktijk eerder een adviserend­e rol voor Venanzi betekenen. Preud’homme zal zichzelf na een jaar evalueren om te kijken of hij goed genoeg gepresteer­d heeft en daar zijn conclusies aan verbinden.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium