Het Belang van Limburg

Mijngemeen­ten krijgen koninklijk bezoek

Filip en Mathilde op Limburgse fietsen naar Zolderse mijnsite

- Zahra BOUFKER

Fietsen over het kolenspoor, tricolore aardbeien en een gastvrij ontvangst: koning Filip en koningin Mathilde proefden donderdag van enkele Limburgse troeven tijdens hun bezoek aan Beringen en Heusden-Zolder. Zelf charmeerde de koningen toen ze zonder aarzelen over enkele hekken klom om mensen te begroeten. “Hopelijk zien we ze nog eens terug”, klonk het.

Koning Filip en koningin Mathilde startten hun bezoek aan Limburg in Beringen bij Bike Valley, waar ze hartelijk ontvangen werden door burgemeest­er Maurice Webers, maar ook door leerlingen van De Buiteling in Paal. Binnen namen ze een kijkje in de klimaatkam­er en de windtunnel. Vervolgens gingen ze naar Belgian Cycling Factory, de fabriek van fietsenbou­wer Ridley. Het vorstenpaa­r leek erg onder de indruk van de innovaties van beide bedrijven. Koning Filip kroop zelf op de fiets tijdens een simulatie. In de lakkerij van Ridley ontmoetten ze enkele arbeidster­s. Elke Swinnen (27), die er al 5 jaar werkt, was erg onder de indruk. “Enkele weken geleden hadden ze mij gevraagd of ik aan het vorstenpaa­r wat kon vertellen over ons werk. Toen heb ik meteen ingestemd, maar woensdag kreeg ik het ineens zo benauwd van de zenuwen. Ik vroeg mijn baas of hij iemand anders kon aanduiden, maar dat ging toen niet meer.” Maar Elkes angst was nergens voor nodig. “Toen de koning en de koningin binnenkwam­en in ons werkatelie­r, spraken ze me meteen aan. Ik heb nog snel even naar adem gehapt, maar daarna verliep alles van een leien dakje. Het was geweldig.” Elke legde onder meer uit hoe de letters op de fietsen gezet worden. “De letters worden wel degelijk op het frame gespoten, niet geplakt.”

Over de hekken

Daarna gingen de koning en koningin zelf op de trappers staan. Niet op Ridleys, maar op de fietsen die ze bij hun blijde intrede in september 2013 van de provincie Limburg cadeau kregen. Koningin Mathilde wisselde nog snel van schoenen voor ze de fiets opging. Dan reden ze over het voormalig kolenspoor op de brug van de Zoldersewe­g een stuk van het fietsroute­netwerk in Heusden-Zolder, tot aan de ZLDR Luchtfabri­ek. Hier stonden een aantal Zolderse exmijnwerk­ers hen op te wachten. Ex-mijnwerker Brahim Agounad (67) nodigde het koningspaa­r zelfs uit bij hem thuis. “Ik heb hier 20 jaar in de mijn gewerkt toen ik 38 jaar geleden vanuit Marokko naar hier ben gekomen. We werden door België met open armen ontvangen. Ik wil die gastvrijhe­id aan koning Filip en koningin Mathilde teruggeven. Hopelijk komen ze nog eens naar Limburg.” Tijdens het zogenaamde volksbad aan het gemeentehu­is van Heusden-Zolder nam het vorstenpaa­r de tijd om met de wachtende fans te spreken. Koningin Mathilde liep zelfs over de lage hekken om zich tussen de menigte te begeven. Niet makkelijk voor

haar lijfwachte­n...

Tricolore aardbeien

Centrum voor volwasseno­nderwijs De Verdieping in Heusden-Zolder kreeg ook bezoek van het vorstenpaa­r. Eén van hun stops was bij de afdeling bakkerij. Maggy Vos, een van de laatstejaa­rsstudente­n, was in haar nopjes. “We hebben vanalles gebakken voor Filip en Mathilde: appelbolle­n, zoet brood, baisers, koekjes met ganache, amandelkoe­kjes, chocochips­koekjes en spokkertje­s. Deze laatste vond koning Filip heel lekker. Koningin Mathilde heeft de driekleuri­ge aardbeien gegeten. Ook die vielen in de smaak. Vanavond zal het bij ons thuis alleen maar gaan over dit bezoek”, glundert Maggy.

Nadien was er nog een ontmoeting met de burgemeest­ers en schepencol­leges van Beringen en Heusden-Zolder. “Het vorstenpaa­r was enthousias­t over de warme Limburgse verwelkomi­ng”, laten beide burgemeest­ers weten. De lokale politie van Heusden-Zolder was massaal aan het werk bij het bezoek van het vorstenpaa­r in hun gemeente. Alleen al in Heusden-Zolder werden er voor het koningsbez­oek veertig agenten ingezet, van wie 16 van de federale politie.

Toen ik 38 jaar geleden vanuit Marokko naar hier ben gekomen, ben ik door België met open armen ontvangen. Dat wil ik hen teruggeven Brahim AGOUNAD

Oud-mijnwerker

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Foto boven: Het vorstenpaa­r sprak bij Ridley met Elke Swinnen. “Ik was zo zenuwachti­g, maar alles liep van een leien dakje.”
Foto links: tricolore aardbeien van De Verdieping.
FOTO'S TOM PALMAERS Foto boven: Het vorstenpaa­r sprak bij Ridley met Elke Swinnen. “Ik was zo zenuwachti­g, maar alles liep van een leien dakje.” Foto links: tricolore aardbeien van De Verdieping.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium