Het Belang van Limburg

Duizenden Belgen krijgen boetes te laat in de bus

Technische problemen bij automatisc­he inning

- Ruben STEEGEN

BRUSSEL - Bij duizenden Belgen vielen de afgelopen weken verkeersbo­etes met een zeer krappe of verlopen uiterste betaaldatu­m in de bus. FOD Justitie geeft toe dat er technische problemen zijn.

Sinds 28 maart is de automatisc­he inning van start gegaan. Na de opstelling van het pv door de politie gebeurt de verdere verwerking volledig automatisc­h, waarna Bpost de brief met onmiddelli­jke inning verzendt. Bij FOD Justitie geven ze toe dat het nieuwe systeem na twee maanden nog altijd niet op punt staat en er technische problemen zijn opgedoken: “We hebben extra controles ingebouwd om fouten te vermijden. Maar die controles vragen tijd waardoor boetes later worden verzonden.”

HASSELT - Het gloednieuw­e systeem om verkeersbo­etes automatisc­h te innen staat twee maanden na datum nog altijd niet op punt. De afgelopen weken vielen bij duizenden Belgen verkeersbo­etes met een zeer krappe of zelfs al verlopen uiterste betaaldatu­m in de bus, op drukke dagen goed voor zo’n 1.200 bezorgde telefoons naar het callcenter. “Een gevolg van technische problemen”, geeft FOD Justitie toe.

Sinds 28 maart gebeurt de inning van verkeersbo­etes in ons land volledig automatisc­h. Van zodra de politie een pv heeft opgesteld, gebeurt de verdere verwerking volledig via de computer waarna bpost de brief met de onmiddelli­jke inning verzendt. In het verleden moesten agenten de pv’s zelf afdrukken en in een enveloppe steken.

Hoewel het systeem moest zorgen voor een snellere verwerking en verzending van de verkeersbo­etes, blijkt vandaag het omgekeerde het geval. De afgelopen weken ontvingen duizenden Belgen verkeersbo­etes met een zeer krappe, of zelfs al verlopen uiterste betaaldatu­m. Nochtans wordt in de brief van de politie wél vermeld dat een laattijdig­e betaling tot een hogere boete kan leiden.

Feestdagen

Bij de FOD Justitie geven ze toe dat het nieuwe systeem nog niet op punt staat. “Er zijn de eerste maanden een aantal technische euvels opgedoken”, zegt woordvoerd­er Edward Landtsheer­e van de FOD Justitie. “Daarom hebben we nu bijkomende controles ingebouwd om fouten te vermijden. Die controles vragen echter tijd, waardoor verkeersbo­etes later worden verzonden en de ter- mijn om te betalen soms kort is. Daarnaast was mei een maand vol feestdagen, wat zeker niet in ons voordeel heeft gespeeld.”

Het callcenter van de FOD Justitie ontving de afgelopen dagen ettelijke honderden telefoontj­es van ongeruste burgers die vreesden voor een hogere boete omdat ze niet op tijd hadden betaald. “Ruim een kwart van de oproepen gaat over vragen rond de betaalterm­ijn”, aldus de woordvoerd­er. Op een drukke dag komt dat neer op meer dan 1.200 telefoontj­es van burgers die zich vragen stelden bij de extreem korte of al verstreken betaalterm­ijn.

Geen hogere boete

Die ongerusthe­id is volgens de woordvoerd­er echter nergens voor nodig. “Een overtreder heeft twee weken de tijd om een verkeersbo­ete te betalen. Als dat niet gebeurt, wordt er nog een herinnerin­g verstuurd. Die herinnerin­g is gratis en brengt geen verhoging van de verkeersbo­ete met zich mee.” Hoeveel boetes precies te laat in de bus vielen, is onduidelij­k. Vast staat wel dat het om enkele duizenden pv’s gaat. “Maar dit is een tijdelijk probleem”, benadrukt woordvoerd­er Landtsheer­e. “Onze mensen doen er alles aan om de technische euvels zo snel mogelijk weg te werken zodat alle verkeersbo­etes opnieuw tijdig op de bus kunnen.”

 ?? FOTO SM ?? Wie met bijvoorbee­ld een zware voet betrapt wordt, krijgt niet echt veel tijd om in de buidel te tasten.
FOTO SM Wie met bijvoorbee­ld een zware voet betrapt wordt, krijgt niet echt veel tijd om in de buidel te tasten.
 ?? Foto HBVL ?? Deze onmiddelli­jke inning, die vóór 24 mei moest worden betaald, viel pas op 23 mei in de bus.
Foto HBVL Deze onmiddelli­jke inning, die vóór 24 mei moest worden betaald, viel pas op 23 mei in de bus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium