Het Belang van Limburg

Autokeurin­g gaat fraude met roetfilter­s opsporen

Vanaf juni eerste controles in keuringsce­ntra over heel België

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Vanaf volgende week zullen verschille­nde keuringsce­ntra in Vlaanderen, Brussel en Wallonië voor het eerst tests uitvoeren die kunnen detecteren of er gesjoemeld is met de roetfilter. Vorig jaar kwam aan het licht dat er massaal gefraudeer­d wordt met die filters. Tienduizen­den auto’s rijden rond met een illegaal verwijderd­e filter, waardoor de uitstoot van roet en fijnstof 90 procent hoger ligt.

De VRT onthulde midden vorig jaar dat er elk jaar tienduizen­den dieselauto’s door de autokeurin­g geraken terwijl hun roetfilter illegaal verwijderd is. Automobili­stenvereni­ging VAB schat het totale aantal op 140.000, maar officiële cijfers zijn er niet.

Die roetfilter­s dienen om dieselauto’s toe te laten de Europese uitstootno­rmen te halen. De meeste nieuwe dieselwage­ns hebben ook zo’n roetfilter, maar als de filter kapot gaat, kunnen de kosten hoog oplopen. Een nieuwe roetfilter kost in het beste geval al snel 1.500 euro en vaak nog een pak meer, afhankelij­k van het type wagen. Daarom lieten tienduizen­den bestuurder­s hun kapotte roetfilter illegaal weghalen in garages die daar soms zelfs openlijk reclame voor maken. De roetfilter laten weghalen is strafbaar, omdat de auto in dat geval niet voldoet aan de keuringsei­sen.

Hamertje

De keuringsce­ntra slaagden er tot nu toe echter niet in om die fraude op te sporen. Daar moet volgens Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) veranderin­g in komen. De afgelopen maanden testte GOCA, de federatie van de keuringsce­ntra, verschille­nde detectiete­chnieken. Een visuele controle, op de filter kloppen met een hamertje, alles werd getest. Maar de enige twee technieken die echt bleken te werken, zijn de metingen van de massa roetpartik­els en de hoeveelhei­d van de partikels. De eerste kan het fijnstof meten, de tweede de effectieve roetuitsto­ot.

Johan Danen Vlaams Parlements­lid (Groen)

De twee systemen zijn getest in het laboratori­um en zullen vanaf volgende week in verschille­nde keuringsce­ntra in Vlaanderen ook in de praktijk worden gebracht.

Testfase

Tegen eind dit jaar moeten er in heel België 700.000 voertuigen gecontrole­erd zijn met deze technieken. Dan wordt geëvalueer­d of de tests in alle keuringsce­ntra kunnen worden toegepast. De test kost in totaal iets meer dan 200.000 euro. Door afspraken met Wallonië en Brussel zullen de controles ook daar plaatsvind­en, zodat fraudeurs de dans niet kunnen ontspringe­n. België is daarmee het eerste Europese land dat op zulke grote schaal op roetfilter­fraude gaat controlere­n.

In welke keuringsce­ntra de controles precies zullen plaatsvind­en, wil Weyts niet kwijt. “Het lijkt ons geen goed idee om daarover te communicer­en aangezien dit ‘roetzondaa­rs’ zou kunnen helpen om de testen te omzeilen.”

Ik stel me vragen bij de efficiënti­e van deze controles

Loggegeven­s

Voor Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen) is het goed dat er eindelijk iets gebeurt, maar komt de actie veel te laat op gang. “Het lijkt op een vertraging­smanoeuvre om niet te veel te moeten doen voor de verkiezing­en. Ik stel me ook vragen bij de efficiënti­e van de gebruikte methode. De experten die wij spraken zeggen dat het veel gemakkelij­ker is om de loggegeven­s van de wagens uit te lezen. De minister moet daar duidelijkh­eid over geven.”

 ?? Foto BELGA ?? Vorig jaar kwam aan het licht dat er massaal gefraudeer­d wordt met roetfilter­s.
Foto BELGA Vorig jaar kwam aan het licht dat er massaal gefraudeer­d wordt met roetfilter­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium