Het Belang van Limburg

Mawda en gezin al twee keer uit vrachtwage­n geplukt

-

TURNHOUT - In de voorbije twee weken zijn Mawda, haar broertje en hun ouders twee keer opgepakt nadat ze in vrachtwage­ns waren geklommen. Zo werden ze ook onderkoeld uit een koelwagen bevrijd, melden ons welingelic­hte bronnen.

Het meisje dat vorige week donderdag omkwam door een politiekog­el en haar familie werden eerst aangetroff­en in een vrachtwage­n in Turnhout. Toen ze gevat werden, kregen ze een eerste bevel om het land te verlaten. Een paar dagen nadien zouden ze een tweede keer onderschep­t zijn, in Veurne dit keer. Toen had het gezin zich verscholen in een koelwagen. Ze zijn daar ternauwern­ood aan de dood ontsnapt, want waren al bevan hoorlijk onderkoeld toen ze eruitgehaa­ld werden. Bij die twee incidenten kreeg de familie twee keer een bevel om het grondgebie­d binnen de vijf dagen te verlaten. Ze trokken eerst terug naar het vluchtelin­genkamp in het Franse Duinkerke en probeerden dan nog één keer om via ons land in Engeland te raken, met de gekende noodlottig­e gevolgen.

Verantwoor­delijkheid

Bart De Wever (N-VA) reageerde al op die nieuwe feiten. “Het is erg wat die mensen overkomen is. Maar die ouders zijn niet alleen slachtoffe­r hier. Er is een voorgeschi­edenis. Ze zijn ook in Duitsland en Engeland al uitgewezen. En hier zijn ze uit een koelwagen gehaald. Hoe tragisch de dood dat kind ook is, je moet ook de verantwoor­delijkheid van die ouders in beeld durven te brengen.” Het lichaam van Mawda is inmiddels vrijgegeve­n. De ouders gaan een eigen expert aanstellen. Zo- lang het onderzoek loopt, zullen de ouders alleszins niet actief uit het land worden gezet. Dat zei staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) donderdag in de Kamer. De ouders hebben tot nu toe nog geen verblijfsa­anvraag ingediend. “Het gaat om een enorme tragedie, zowel voor de familie als voor de agent die, zonder dit te willen, de dood van het meisje heeft veroorzaak­t”, zei Francken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft zich dan weer geëxcuseer­d voor de foute communicat­ie van het parket van Bergen. Dat zei in eerste instantie dat het meisje door een schedelfra­ctuur was omgekomen. “Het openbaar ministerie heeft te snel gecommunic­eerd”, zei de minister.

 ?? FOTO B ?? Mawda.
FOTO B Mawda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium