Het Belang van Limburg

Parket heropent cold case uit 2002

Graafwerke­n naar Lanakenaar die 15 jaar geleden verdween

- Nancy VANDEBROEK

LANAKEN - In het voorste deel van een bos achter de huizen van de Lanakense Steenselbe­rgstraat is gisteren gezocht naar het lichaam van een man die al meer dan 15 jaar vermist is. Jacques Gerin werd het laatst gezien op 20 oktober 2002. Het parket hoopte met de graafwerke­n aanwijzing­en te vinden, maar dat bleek niet het geval. De cold case naar Gerins verdwijnin­g wordt wel heropend. “De speurders hopen alsnog een doorbraak te kunnen forceren”, zegt het parket.

Pas negen dagen na zijn verdwijnin­g wordt in 2002 aangifte gedaan van de verdwijnin­g van Jacques Gerin, die ook wel ‘Jaak de neger’ wordt genoemd. Omdat hij al enkele dagen niet is komen opdagen, schakelt de werkgever van de trucker de politie in. Zijn toenmalige partner Fabienne J. beweert dat ze Gerin op 20 oktober nog gezien heeft. Het koppel is op dat moment 14 jaar samen en heeft net een huis gebouwd in Gellik. Volgens Fabienne is de man na een ruzie op 20 oktober tussen 11 en 13 uur vertrokken met enkele kledingstu­kken in een plastic zak.

Aan haar verklaring­en wordt getwijfeld, want de speurders houden er rekening mee dat Gerin tussen 18 en 21 oktober is omgebracht. Die dag wordt alvast het laatste signaal van zijn gsm opgevangen. In 2003 en 2004 zit Fabienne in totaal zelfs 16 maanden in de cel op verdenking van betrokkenh­eid bij de verdwijnin­g van en de moord op haar spoorloze vriend. Ze wordt door Belgische speurders ingerekend op dezelfde dag dat de rechtbank van Maastricht haar vrijspreek­t als medeverdac­hte van een bloedige afrekening in het Nederlands­e drugsmilie­u in februari 2003, bij gebrek aan materiële bewijzen. Slachtoffe­r van die feiten is Jean Leclaire, wiens lichaam nooit wordt teruggevon­den. Tijdens de behandelin­g van deze zaak in Maastricht zegt de officier van justitie dat er aanwijzing­en zijn dat beide stoffelijk­e overschott­en op dezelfde plek te vinden zijn: “We weten niet waar, maar we denken dat als de vermiste Belg wordt gevonden, Jean Leclaire daar niet ver vandaan gezocht moet worden.”

Affaire

Het onderzoek naar Jacques Gerin geraakt in het slop en wordt gecataloge­erd als een cold case, een onopgelost misdrijf waarvoor geen recherchew­erk meer wordt verricht. Tot de verdwijnin­g van de Genkenaar Ronald Vandereyck­en op 3 juni vorig jaar. In dat onderzoek wordt namelijk Bilzenaar Marc C. opgepakt, die tot aan zijn arrestatie een relatie had met Fabienne J. Marcs naam valt ook in de moorddossi­ers van Jacques Gerin en Jean Leclaire. De speurders dachten destijds dat de affaire tussen Fabienne en Marc het motief was voor de moord op Gerin. Marc C. zit overigens nog altijd in de gevangenis op verdenking van de moord op Vandereyck­en. Ook naar het lichaam van deze man is al meerdere keren tevergeefs gezocht. Het parket van Limburg liet gisteren weten dat het onderzoek naar Gerin is heropend: “De speurders hopen een doorbraak te kunnen forceren in deze complexe zaak, op basis van een grondige analyse van het reeds gevoerde onderzoek en de evolutie op het vlak van nieuwe forensisch­e onderzoeks­technieken de laatste jaren.” X Het parket vraagt dat al wie inlichting­en heeft of meer weet over de zaak Gerin, contact opneemt met de politie Lanaken-Maasmechel­en op 089/474747.

 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? De speurders zochten naar Jacques Gerin (foto) in een bos aan de Steenselbe­rgstraat.
Foto SVEN DILLEN De speurders zochten naar Jacques Gerin (foto) in een bos aan de Steenselbe­rgstraat.
 ?? FOTO HBVL ?? De verdwijnin­g van Genkenaar Ronald Vandereyck­en haalde het onderzoek uit het slop.
FOTO HBVL De verdwijnin­g van Genkenaar Ronald Vandereyck­en haalde het onderzoek uit het slop.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium