Het Belang van Limburg

Dutroux schrijft spijtbetui­ging

- Nancy VANDEBROEK

De laatste maanden gebeurde het herhaaldel­ijk dat Marc Dutroux het nieuws haalde, door toedoen van zijn recentste advocaat Bruno Dayez. Die laatste ging vorig jaar akkoord om Dutroux te vertegenwo­ordigen bij zijn vraag om voorwaarde­lijk in vrijheid te worden gesteld. Eerder kondigde de raadsman de voorwaarde­lijke vrijlating van zijn cliënt ook al aan, zopas nog schreef hij een boek over de redenen waarom Dutroux vrij zou moeten komen. En gisteren liet Dayez weten dat hij in opdracht van de kindermoor­denaar een brief aan het schrijven is. Dutroux zou daarin zijn spijt uitdrukken over wat er is

Marc Dutroux wil een berouwvoll­e brief schrijven aan zijn slachtoffe­rs. Dat heeft Bruno Dayez, de advocaat van de veroordeel­de kindermoor­denaar laten weten. “Er zullen antwoorden instaan op vragen die de families van de slachtoffe­rs zich nog stellen”, aldus Dayez. Paul Marchal en Jean Lambrecks, de vaders van de vermoorde meisjes An en Eefje, reageren allebei afwijzend en verbolgen op het voornemen van Dutroux.

NIJVEL/HASSELT -

gebeurd. “Er zullen antwoorden instaan op bepaalde vragen die de families van de slachtoffe­rs zich nog stellen”, aldus Dayez, “Ook al betwist mijn cliënt bepaalde zaken en ook al beschouwt hij zichzelf niet als een absoluut monster, hij is zich wel degelijk ervan bewust dat hij niet per ongeluk in de gevangenis zit.”

“Weerzinwek­kend”

Paul Marchal en Jean Lambrecks, de vaders van de vermoorde meisjes An en Eefje, zijn allerminst opgezet met het initiatief van Dutroux. Jean Lambrecks richtte op 24 juni 2014 zelf een schrijven aan Dutroux, waarverlie­zen in hij hem uitnodigde om eindelijk de waarheid te vertellen. “Dutroux had toch niets meer te en voor de nabestaand­en blijft het kennen van de waarheid van essentieel belang”, zegt Lambrecks. “Dutroux vond het echter niet nodig om te reageren. Ook niet via zijn advocaten.” Een jaar later, op 7 mei 2015, stuurde de papa van Eefje een herinnerin­g naar de kindermoor­denaar. Dit keer aangeteken­d met een antwoordka­art. “Opnieuw geen reactie. Voor ons is het overduidel­ijk dat Dutroux niet wenst te antwoorden, anders had hij dat al lang in alle discretie kunnen doen. We hebben geen boodschap aan een voor publicitei­tsredenen gefabricee­rd verhaal van de raadsman van Dutroux. Het is weerzinwek­kend dat deze advocaat een dergelijk drama, dat talloze mensen zo diep heeft beroerd, aanwendt voor persoonlij­ke doeleinden.”

Die mening wordt gedeeld door Paul Marchal, vader van An: “Ik kijk niet uit naar de brief, ik zal hem wel lezen. Maar ik verwacht er niets van. De brief past in de strategie van de advocaat om Dutroux vervroegd vrij te krijgen, hij wil hem sympathiek­er maken.” “Excuses zal ik nooit aanvaarden en zijn beweringen in de brief zal ik zeker toetsen aan het dossier. Dutroux heeft altijd gelogen. Waarom zou hij dat nu na 23 jaar niet meer doen?”, aldus Marchal.

 ?? Foto KH ?? Paul Marchal.
Foto KH Paul Marchal.
 ?? Foto SVDI ?? Jean Lambrecks.
Foto SVDI Jean Lambrecks.
 ?? FOTO SUDPRESSE ?? Bruno Dayez, de advocaat van Marc Dutroux.
FOTO SUDPRESSE Bruno Dayez, de advocaat van Marc Dutroux.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium