Het Belang van Limburg

VANUIT HET FEDERAAL PARLEMENT

De erfenis van Mawda

- Onze Wetstraatj­ournalist

De dood van de tweejarige Iraaks-Koerdische peuter Mawda bij een politieach­tervolging vorige week in Bergen blijft politiek nazinderen. Donderdag in de Kamer kregen zowel justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) als staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vragen over de dramatisch­e zaak. Het overlijden van Mawda heeft alles in zich om uit te groeien tot een nieuw symbooldos­sier. Net zoals de dood van de Nigeriaans­e Semira Adamu op 22 september 1998 - met een kussen verstikt toen ze zich verzette tegen haar repatriëri­ng - doet deze zaak ons voor de eerste keer echt reflectere­n over de diep menselijke kant van een politiek probleem dat de afgelopen maanden voor zo veel polarisati­e tussen links en rechts heeft gezorgd: dat van de transmigra­nten die naar het Verenigd Koninkrijk willen en hier geen asiel willen aanvragen.

Met de kleine Mawda, gestorven door een politiekog­el, heeft de transmigra­nt een gezicht gekregen en dat bemoeilijk­t de harde politieke besluitvor­ming, zo bleek gisteren uit het antwoord van Geens (foto) en Francken. Geens excuseerde zich zelfs voor de communicat­ie van het parket, dat eerst had ontkend dat de politie schuld had aan haar dood. Francken zei niet veel later dat de ouders van Mawda hoewel ze het bevel hebben gekregen het grondgebie­d te verlaten - tijdens het onderzoek niet “actief uit het land zullen worden gezet” en dus voorlopig niet terug moeten naar Irak. Hoewel N-VA-minister Jambon vorige week naar aanleiding van de problemen rond het Noordstati­on nog liet optekenen dat transmigra­nten prioritair in gesloten asielcentr­a zullen worden opgesloten, geldt dat voor de ouders van Mawda dus niet. Uitzonderi­ngen maken, is nochtans niet het handelsmer­k van Francken, maar in dit geval beseft ook de hardliner van de N-VA dat hij het onder druk van de publieke opinie niet kan maken om de familie op te sluiten en ze zo de begrafenis van hun eigen dochter te ontzeggen. Ook aan het strenge asielbelei­d van Theo zijn dus menselijke grenzen.

Maar nog veel meer dan Francken, is het vooral premier Michel die electorale schade kan lijden door dit symbooldos­sier. Niet toevallig werden de ouders van Mawda maandag, op een feestdag, meteen ontvangen bij de premier. Michel wil zo de kritiek van de linkse Franstalig­e partijen op zijn harde asielbelei­d in de kiem smoren. In alle menselijkh­eid liet de premier zelfs weten dat de familie wellicht een tijdlang in België kan blijven. Tot hij werd teruggeflo­ten door de realiteit. Want net als alle andere transmigra­nten kunnen Mawda’s ouders pas beschermin­g krijgen in ons land als ze een asielaanvr­aag indienen. Francken liet gisteren fijntjes weten dat ze dat nog altijd niet hebben gedaan. En dus kan er ook van een humanitair visum geen sprake zijn, hoe graag de premier dat ook zou willen. Zo zit ook de politiek stilaan gevangen in de paradox van de transmigra­nten en is het hoog tijd voor oplossinge­n. Hopelijk is dat de erfenis die Mawda ons nalaat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium