Het Belang van Limburg

“We maken haar droom waar”

Inloophuis Amalou opent deuren ter nagedachte­nis van aan borstkanke­r overleden Anne-Catherine Boes

- Miranda GIJSEN / Erwin REYSKENS X Meer info: www.amalou.be

GINGELOM - Dit weekend opent in Gingelom inloophuis Amalou, ter nagedachte­nis van AnneCather­ine Boes, dochter van Yannick Boes, oud-directeur van brouwerij Alken. Anne-Catherine (42) verloor op 24 mei 2016 de strijd tegen borstkanke­r. “Haar droom was een warme plek creëren waar iedereen informatie en ondersteun­ing kan vinden, of die persoon nu het slachtoffe­r is van kanker, een andere ziekte, van burn-out, of gewoon op zoek is naar persoonlij­ke ontwikkeli­ng. Die wens maken we nu samen waar”, vertelt haar familie.

In 2007 kreeg Anne-Catherine Boes te horen dat ze borstkanke­r had. De dochter van Yannick Boes was toen 32, advocate en moeder van twee jonge zonen Maxime en Louis. “De diagnose was zeer ernstig. De dokters hadden niet veel hoop, maar AnneCather­ine wél”, vertelt tante Geneviève Boes. “Maar ze botste op stiltes bij het medisch personeel, op veel taboes en een gebrek aan informatie en psychologi­sche begeleidin­g. Er was de angst bij haar familieled­en en de afkeer voor de chemothera­pie. Anne-Catherine wilde het isolement en de onmacht doorbreken.”

“Acht jaar lang ging ze intensief op zoek naar alle info die haar zou kunnen helpen in haar strijd tegen kanker. Ze woonde lezingen en bijeenkoms­ten bij van therapeute­n, bestudeerd­e alternatie­ve behandelin­gen en boeken over gelukkig zijn en gezondheid. Die boeken hebben we een bijzondere plaats gegeven in de woonkamer van Amalou”, zegt Valérie Massa, nicht van Anne-Catherine. “Omdat ze haar een stuk bewust gemaakt hebben van het verband tussen lichaam en geest. Eigenlijk kan je stellen dat ze door haar kanker, zo enorm bewust is gaan le- ven. In plaats van haar ziekte te ondergaan, nam ze het heft zelf in handen. Ja ze was erg ziek, maar daarnaast heeft ze er voor gekozen om van elke dag iets positiefs te maken en te genieten. Niet piekeren over gisteren of morgen, maar vandaag leven. Dat heeft een diepe indruk nagelaten op iedereen die haar kende.”

Warme plek creëren

Anne-Catherine schreef haar ervaringen neer in een manuscript van meer dan vijfhonder­d bladzijden. Enkele dagen voor haar overlijden vroeg ze aan haar uitgever om het boek samen met haar familie af te werken. “Daarnaast had ze nog een uitdrukkel­ijke wens”, vertelt tante Geneviève . “Ze wilde een warme plek creëren waar iedereen informatie en betekenisv­olle ondersteun­ing kan vinden.” Met die wens zijn Geneviève Boes, Caroline, Delphine, Valérie en Ann Massa aan de slag gegaan. “In het landelijke Vorsen (bij Gingelom), vlak op de taalgrens met Hannuit, waren we meteen verliefd op dit pand. Veel therapiece­ntra of inloophuiz­en zijn onpersoonl­ijk, koud en koel”, vindt Geneviève. “Dat willen wij anders doen. Iedere dag zal één van ons het onthaal verzorgen. We bieden een waaier van diensten aan op het gebied van therapie en coaching en welzijn. Er worden workshops en lessenreek­sen georganise­erd en we gaan ook koken met gezonde en voedzame ingrediënt­en. Met de fondsen van de Stichting tegen Kanker en Kom op tegen Kanker willen we ook tussenkome­n in de bijdrage die mensen hier betalen voor therapie of een workshop.”

Kennismaki­ngsweekend

Dit weekend kan iedereen op zaterdag en zondag tussen 14 en 18 uur komen kennismake­n met het nieuwe inloophuis Amalou, adres: Lagestraat 2, Gingelom.

“De naam Amalou verwijst naar Anne-Catherine en haar zonen Maxime en Louis”, zegt tante Geneviève. “We zullen nog een plekje zoeken voor een mooie foto van haar. Haar lieve ouders Yannick en Veva zullen er een uitkiezen. Anne-Catherine zal er dit weekend in gedachten ook bij zijn. Als je haar zag, had ze vaak een glas cava in de hand. De cava staat hier alvast koud. Leef voluit en geniet van elke dag, zo zou Anne-Catherine het gewild hebben.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? De familie van Anne-Catherine zet de shouders onder inloophuis Amalou. (Foto onderste rij: Delphine Massa, Geneviève Boes, Valérie Massa. Bovenste rij: Caroline en Ann Massa.)
Foto KAREL HEMERIJCKX De familie van Anne-Catherine zet de shouders onder inloophuis Amalou. (Foto onderste rij: Delphine Massa, Geneviève Boes, Valérie Massa. Bovenste rij: Caroline en Ann Massa.)
 ?? FOTO ERWIN REYSKENS ?? Anne-Catherine samen met haar vader, bezieler van de brouwerij Alken.
FOTO ERWIN REYSKENS Anne-Catherine samen met haar vader, bezieler van de brouwerij Alken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium